Wanneer krijgt een pand een huisnummer? Een duik in de Wet Bag

Heeft u zich ooit afgevraagd hoe en wanneer een pand een huisnummer krijgt? Het lijkt misschien een eenvoudige vraag, maar er komt meer bij kijken dan u denkt. In deze blog duiken we in de Wet basisregistratie adressen en gebouwen (Wet Bag) om uit te leggen wanneer een pand een huisnummer kan krijgen. Of u nu een huiseigenaar, huurder, of gewoon geïnteresseerd bent, deze informatie is voor iedereen nuttig.

Wat is de Wet Bag?

De Wet basisregistratie adressen en gebouwen, kortweg Wet Bag, is een wet die de registratie van adressen en gebouwen regelt. Deze wet zorgt ervoor dat alle adressen en gebouwen in Nederland op een uniforme manier worden geregistreerd. Dit is niet alleen handig voor de overheid, maar ook voor u als burger. Het zorgt voor duidelijkheid en voorkomt verwarring.

Wanneer krijgt een pand een huisnummer?

Volgens de Wet Bag kan een pand een huisnummer krijgen als het voldoet aan bepaalde voorwaarden. Laten we deze voorwaarden eens nader bekijken.

Een afsluitbare toegang

Een van de belangrijkste voorwaarden is dat het pand een afsluitbare toegang moet hebben vanaf het erf, de weg of een gedeelde verkeersruimte. Dit betekent dat het pand een eigen ingang moet hebben die afsluitbaar is. Dit is belangrijk voor de veiligheid en privacy van de bewoners of gebruikers van het pand.

Onderwerp van een goederenrechtelijke rechtshandeling

Een andere voorwaarde is dat het pand onderwerp kan zijn van een goederenrechtelijke rechtshandeling. Dit betekent dat het pand verkocht, verhuurd of op een andere manier juridisch overdraagbaar moet zijn. Dit is belangrijk voor de juridische zekerheid en duidelijkheid.

Functioneel zelfstandig

De laatste voorwaarde is dat het pand functioneel zelfstandig moet zijn. Dit betekent dat het pand zelfvoorzienend moet zijn en niet afhankelijk van andere panden of ruimtes. Een belangrijk aspect hiervan is dat het pand beschikt over basisvoorzieningen zoals water en een toilet. Dit zorgt ervoor dat het pand zelfstandig kan functioneren.

Een praktijkvoorbeeld

Laten we een praktijkvoorbeeld bekijken om deze voorwaarden beter te begrijpen. Stel u voor dat u een kantoorpand heeft met meerdere verdiepingen. U wilt graag dat elke verdieping een eigen huisnummer krijgt. Volgens de Wet Bag moet elke verdieping dan voldoen aan de hierboven genoemde voorwaarden.

In een recent geval in in mijn praktijk wilde de eigenaar van een kantoorpand dat elke bouwlaag een aparte nummeraanduiding kreeg. Het college van burgemeester en wethouders weigerde dit verzoek omdat de bouwlagen niet als aparte verblijfsobjecten konden worden gezien. De toiletten in het pand waren namelijk ontsloten via de gemeenschappelijke verkeersruimte, waardoor er geen sprake was van functionele zelfstandigheid.  

In de procedure kwam de vraag aan de orde dit oordeel juist is. Voor de beoordeling van functionele zelfstandigheid wordt vaak gebruik gemaakt van de Praktijkhandleiding Bag. Het vervelende is dat ook die niet in alle gevallen duidelijkheid biedt. Zo kunnen volgens de praktijkhandleiding ook ruimten die geen toiletten hebben die functioneel verbonden zijn aan die ruimte, toch voldoen aan het criterium van functionele zelfstandigheid.

De consequentie is dat het college in veel gevallen nog altijd een zelfstandige beoordeling moet maken en het besluit om wel of geen functionele zelfstandigheid aan te nemen, goed zal moeten motiveren.

Het belang van de Wet Bag

De Wet Bag is niet alleen belangrijk voor de registratie van adressen en gebouwen, maar ook voor de duidelijkheid en veiligheid van burgers. Het zorgt ervoor dat iedereen weet waar hij of zij aan toe is en voorkomt verwarring en misverstanden. Daarnaast kan de Bag-registratie ook een rol spelen bij de waardebepaling van uw pand.

Bezwaar bij onterecht Bag-besluit

Als het college een besluit op grond van de Wet Bag neemt waar u het niet mee eens bent, dan kunt u daartegen bezwaar maken. Dat doet u door binnen de wettelijke termijn van in principe zes weken na de datum van het besluit een bezwaarschrift in te dienen bij het college van burgemeester en wethouders dat het besluit heeft genomen..

Conclusie

Het toekennen van een huisnummer aan een pand is niet zo eenvoudig als het lijkt. Er komt veel bij kijken en er moet aan verschillende voorwaarden worden voldaan. De Wet Bag zorgt ervoor dat dit proces op een uniforme en duidelijke manier verloopt. Of u nu een huiseigenaar, huurder, of gewoon geïnteresseerd bent, het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze wet en de voorwaarden waaraan een pand moet voldoen om een huisnummer te krijgen.

Heeft u vragen over de Wet Bag of neemt uw gemeente een besluit waar u het niet mee eens bent? Neem dan contact op met Joost Jaspers. Ik help u graag verder en samen kunnen we bekijken of het college wel of niet terecht tot een besluit is gekomen.