Wat is het beroep op gelijkheidsbeginsel?
Volgens de wet is iedereen gelijk, maar is dat bij de uitvoering van de wet ook altijd het geval? Daar is het beroep op gelijkheidsbeginsel voor. Wanneer je hier aanspraak op maakt, kun je ervoor zorgen dat er in vergelijkbare gevallen ook vergelijkbaar wordt geoordeeld.
Wat is het gelijkheidsbeginsel?
Het gelijkheidsbeginsel is een wettelijk principe. Het doel van dit principe is om iedere burger van ons land dezelfde rechten te geven. Dat niet alleen, hier behoort ook toe dat er in gelijke gevallen op dezelfde manier geoordeeld moet worden.
Stel dat je een winkel hebt en je mag van de rechter geen reclamebord op de stoep neerzetten. Je merkt echter dat uw buurman dit wel mag doen. Je kunt dan een beroep doen op het gelijkheidsbeginsel om ervoor te zorgen dat je ook de toestemming krijgt om reclameborden te plaatsen. Hierbij moet dan wel goed worden aangetoond dat het hier om gelijke gevallen gaat.
Je hebt recht op een gelijke behandeling
Het hiervoor genoemde voorbeeld is wel heel eenvoudig. Vaak gaat het om zaken waarbij het allemaal niet zo zwart-wit is. Er zijn details die anders zijn, waardoor de kans bestaat dat je toch niet de behandeling krijgt die je wenst. Om terug te komen op ons voorbeeld, het kan natuurlijk zijn dat jouw claim wordt afgewezen, omdat jouw reclamebord groter is dan dat van de buurman, of omdat het te ver van jouw winkel afstaat.
Een voorbeeld uit de praktijk
Laten we je een voorbeeld uit onze praktijk geven om een en ander nog duidelijker te maken. Een van mijn klanten, een eigenaar van een huis met een garage, wilde een extra slaapkamer boven deze garage bouwen. De ambtenaar van de afdeling woningtoezicht stond dit niet toe, omdat het gebied dan ‘stedenbouwkundig te veel verdicht zou worden’.
Dit was volgens hem in strijd met het bestemmingsplan. Deze klant is daarna foto’s gaan maken van de huizen in de omgeving, waaruit bleek dat alle huizen in de buurt een slaapkamer boven de garage hebben.
Wij hebben daarnaast uitgezocht dat dit volgens het bestemmingsplan wel degelijk zou mogen. We hebben beroep gedaan op het gelijkheidsbeginsel en de toestemming is alsnog verleend. Dit was dan ook een duidelijk geval waarbij het gelijkheidsbeginsel absoluut op zijn plaats was.
Even voorstellen
Mijn naam is Joost Jaspers. Ik ben als advocaat gespecialiseerd in Frans Recht en overheidsrecht. Het betekent dat ik je kan helpen wanneer:
- je een conflict hebt met de gemeente of een andere overheidsinstelling
- je tegen juridische problemen aanloopt in Frankrijk en op zoek bent naar een specialist in Frans Recht.
Ik ben gevestigd als advocaat in Brabant, maar actief in heel Nederland. Vanuit mijn kantoor in Gilze-Rijen (tussen Tilburg en Breda) help ik met mijn klanten in heel Nederland (en steeds vaker ook in Frankrijk). Meestal werk ik op kantoor, maar communiceren kan via telefoon, e-mail of online. De moderne technieken stellen me in staat een beeld te krijgen van elke situatie in Nederland. Afspraken op locatie blijven natuurlijk altijd mogelijk.
Gerelateerde informatie
Heb je deze artikelen al gelezen:
- Je zienswijze tegen een bestemmingsplan indienen: hoe werkt dat?
- Algemene beginselen van behoorlijk bestuur; welke gedragsregels zijn er?
- Planschade en het bestemmingsplan
Contact
Heb je vragen neem gerust contact met mij op.