Wat te doen tegen lichtoverlast van bedrijven?
Stel je de situatie eens voor. Je bent zeer tevreden met je huidige woning en woont er dan ook al een tijd met veel plezier. Plots wordt het bekend dat er een bedrijf vlak naast je woning komt. Omdat dit bedrijf in de nacht ook werkt brandt hier constant het licht.
Dat is erg vervelend aangezien dit licht bij jou in de huiskamer en slaapkamer naar binnen schijnt. Wat zijn de gevolgen van deze lichtoverlast en mag een bedrijf dit zonder toestemming zo maar doen?
Welke soorten lichtoverlast bij bedrijven zijn er?
Zoals in het vorige beeld beschreven zijn er bedrijven die in de nacht doorwerken. Deze bedrijven zullen licht nodig hebben tijdens hun werkzaamheden in de nacht. Sportvelden beschikken bijvoorbeeld ook over erg sterke lampen. Tijdens trainingen moet gebruik gemaakt worden van deze lampen om het veld te verlichten.
Zodra het eerder donker wordt zullen deze lampen ook steeds eerder aangaan. Zelfs als je niet vlak naast het sportveld woont, kun je hier nog flink veel last van hebben. Een andere bekende vorm van overlast van bedrijfsverlichting betreft de verlichting van gevels. Zo hebben een hoop winkels reclameborden die ook in de nacht aan zullen blijven staan.
Het probleem bij deze borden is dat ze vaak ook een stuk hoger geplaatst zijn. Door deze extra hoogte kunnen deze borden ook overlast bezorgen op hoger gelegen verdiepingen. Kroegen of andere uitgaansgelegenheden beschikken ook over deze borden. Het nadeel bij deze borden is dat deze ook vaak kunnen knipperen. Dit kan als nog vervelender ervaren worden aangezien het licht niet constant brandt.
Wat zijn de gevolgen van deze lichtoverlast?
Lichtoverlast kan een hoop nadelige gevolgen hebben. Dit kan op korte en lange termijn zowel lichamelijke als psychische en sociale problemen opleveren. Door deze vorm van overlast kun je het dag- en nachtritme kwijtraken. Zeker als de lampen de hele nacht blijven branden wordt het nooit echt donker in je huis.
Je lichaam zal dan gewend raken aan het constante licht, waardoor het minder goed met het donker om kan gaan. Ook kan het licht voor irritatie zorgen, wat uiteindelijk zal resulteren in een toename van stress. Het is algemeen bekend dat stress erg slecht voor je is en ook kan resulteren in lichamelijke klachten.
Zo gaan stress en hart- en vaatziekte helaas vaak met elkaar gepaard. Een ander logisch lichamelijk effect van lichtoverlast is slaapgebrek. Een mens slaapt vele malen beter in een donkere kamer dan in een kamer die verlicht is. Op het moment dat je kamer verlicht wordt, is de kans erg groot dat je minder goed in slaap kunt vallen of minder diep slaapt.
Op lange termijn kan dit leiden tot chronisch slaapgebrek, wat slecht is voor je gezondheid. Naast de lichamelijke problemen die het slaapgebrek opleveren kan dit ook sociale problemen geven. Je bent bijvoorbeeld minder scherp gedurende de dag. Ook kan het zijn dat je eerder geïrriteerd bent door iemand anders als je niet goed hebt geslapen.
Wat te doen als een bedrijf te ver gaat?
Op rijksniveau is er geen vastgelegd beleid. Wel wordt er vanuit het ministerie aan de provincies doorgegeven dat ze deze vorm van vervuiling tegen moeten gaan. Bedrijven
moeten dus hun best doen om het gebruik van licht te minimaliseren en daarnaast ook duurzaam te maken. Zo is het donker zijn van een omgeving een kerneigenschap. Deze kerneigenschap van een landschap mag alleen in uitzonderlijke situaties overtreden worden. Dit moet echter wel altijd met een vergunning gedaan worden. Een bedrijf kan dus niet zomaar besluiten om een lamp vol aan te zetten terwijl daar geen vergunning voor is.
Professionele hulp inschakelen
Het kan erg moeilijk zijn om uit te vinden wat er wel en wat er niet precies mag op het gebied van licht. Heb jij het idee dat een bedrijf buiten zijn boekje is gegaan? Schakel dan professionele hulp in. Samen met deze hulp kan makkelijk worden vastgesteld of het bedrijf legaal of illegaal te werk is gegaan. Blijkt het zo te zijn dat het bedrijf een illegale manier van verlichting heeft toegepast, dan zullen daarvoor maatregelen ingesteld moeten worden. Deze maatregelen kunnen ook ingesteld worden aan de hand van professionele hulp.
Even voorstellen
Mijn naam is Joost Jaspers. Ik ben als advocaat gespecialiseerd in Frans Recht en overheidsrecht. Het betekent dat ik je kan helpen wanneer:
- je een conflict hebt met de gemeente of een andere overheidsinstelling
- je tegen juridische problemen aanloopt in Frankrijk en op zoek bent naar een specialist in Frans Recht.
Ik ben gevestigd als advocaat in Brabant, maar actief in heel Nederland. Vanuit mijn kantoor in Gilze-Rijen (tussen Tilburg en Breda) help ik met mijn klanten in heel Nederland (en steeds vaker ook in Frankrijk). Meestal werk ik op kantoor, maar communiceren kan via telefoon, e-mail of online. De moderne technieken stellen me in staat een beeld te krijgen van elke situatie in Nederland. Afspraken op locatie blijven natuurlijk altijd mogelijk.
Gerelateerde informatie
Heb je deze artikelen al gelezen:
- Motiveringsbeginsel: duidelijke besluiten voor iedereen
- Kapvergunning: hoe werkt het + hoe maak je bezwaar wanneer je het oneens bent?
- Je zienswijze tegen een bestemmingsplan indienen: hoe werkt dat?
Contact
Heb je vragen neem gerust contact met mij op.