Franse arbeidswetgeving: fouten van de werkgever
1 min. leestijd

Franse arbeidswetgeving: fouten van de werkgever

Volgens de Franse arbeidswetgeving heeft een werkgever verregaande verplichtingen richten een werknemer. Naar Nederlandse begrippen zit het Franse arbeidsrecht muurvast. Misschien dat het met de nieuwe Franse president Emmanuel Macron gaat veranderen, maar zo ver is het nog lang niet.

Voorkomen werkstress

Een belangrijke eis is dat een werkgever de noodzakelijke maatregelen dient te treffen om de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de werknemers te beschermen. Dat geldt met name waar het gaat om werkstress. Zo is de arbeidsduur gemaximeerd (afhankelijk van de functie per week of per jaar). Verder is de werkgever verplicht er voor te zorgen dat de werktijden (kunnen) worden bijgehouden. De werkgever moet afdoende preventieve maatregelen treffen zodra een beroepsrisico wordt vastgesteld. Denk daarbij aan verbetering van de organisatie, de arbeidsprocessen en –omstandigheden en het aanbieden van aangepaste ondersteuning aan arbeiders.

Werkgever heeft bewijslast

Een werkgever die onvoldoende preventieve maatregelen treft kan worden veroordeeld tot betaling van schadevergoeding aan de werknemers die aan het risico zijn blootgesteld. Zo kan de werknemer ontslag vorderen wegens wanprestatie van de werkgever. Dit heet résiliation judiciaire du contrat de travail aux torts de l’employeur. Om aan een dergelijke veroordeling te ontkomen, moet de werkgever aantonen dat hij alle noodzakelijke maatregelen heeft getroffen om gezondheidsrisico’s te voorkomen. In een procedure ligt de bewijslast dan ook bij de werkgever.

Dit onderwerp ligt bijzonder gevoelig bij de Franse rechtsprekende instanties. De Franse arbeidsrechter (Conseil de Prud’hommes) straft werkgevers die een verplichtingen hebben verzaakt stelselmatig af.

Nederlandse werkgevers

Als je naar de Franse wet werkgever bent in Frankrijk, is het bovenstaande ook op je van toepassing. Het verweer dat je een Nederlandse achtergrond heeft en niet van de regels op de hoogte was, slaagt bij de Franse arbeidsrechter zeker niet.

Advocaat inschakelen

Je hebt een juridisch probleem in Frankrijk, je spreekt geen Frans en je zoekt een advocaat?

Zie ook: Advocaat Frans Recht

Over de schrijver
Mijn naam is Joost Jaspers. Al meer dan 20 jaar ben ik actief als advocaat en mijn absolute specialisme ligt op het gebied van overheidsrecht en Frans recht.Met mijn blogs probeer ik je zo veel mogelijk op weg te helpen!
Reactie plaatsen