Waarschijnlijk weet iedereen wel hoe vervelend het is om last te hebben van geluidsoverlast. Zodra geluid hinderlijk is, wordt er gesproken van geluidsoverlast of geluidshinder. De ene persoon ervaart eerder geluidshinder dan de andere. Toch is er in Nederland wetgeving opgesteld om de geluidshinder minder subjectief te maken en geluidsoverlast te voorkomen.
Geluidsoverlast kan namelijk een aanslag doen op de gezondheid van een persoon. Zo kan iemand last hebben van te weinig slaap, concentratieproblemen ondervinden en/of stress ervaren. In ernstige gevallen verhoogt geluidsoverlast ook de kans op een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.
Hiernaast kan het ook leiden tot gehoorbeschadiging. Hierdoor is het verstandig om op tijd hulp in te schakelen als er sprake is van geluidsoverlast.
Voorbeelden van geluidsoverlast in het verkeer
In het verkeer is op verschillende momenten sprake van geluidsoverlast. Hieronder volgen een aantal voorbeelden van geluidsoverlast in het verkeer:
- Snelweg: een snelweg kan geluidsoverlast veroorzaken doordat er continu verkeer overheen rijdt met een hoge snelheid.
- Aanleg van een nieuwe weg of het wijzigen van een bestaande weg: wegwerkzaamheden kunnen geluidshinder met zich meebrengen.
- Vrachtverkeer: als er in de buurt bedrijven zitten kan het zijn dat er dagelijks vrachtverkeer langsrijdt. Hetzelfde geldt in het geval er een nieuwe weg wordt aangelegd, ook dit kan extra vrachtverkeer met zich meebrengen.
Regels geluidsoverlast
In Nederland zijn de regels omtrent geluidsoverlast in het verkeer vastgelegd in de Wet geluidhinder. Deze wet bevat geluidsnormen voor verkeerslawaai. Er wordt een voorkeursgrenswaarde opgesteld die afhankelijk is van meerdere dingen.
Deze waarde is afhankelijk van het soort geluidsgevoelige bestemming, de ligging en of het nieuwbouw of bestaande bouw betreft. Hiernaast kan er voor bepaalde gebieden ook een maximale hogere waarde worden opgesteld. Om deze maximale hogere waarde te bepalen is een extra procedure nodig.
Wegen
Er zijn zones van wegen met bijbehorende normen gemaakt. Een zone is maximaal 600 meter, dit zijn vijf of meer rijstroken. Binnen de zones is de Wet geluidhinder van toepassing. Wegen waarbij de maximale snelheid 30 km/h is en wegen die gelegen zijn binnen een woonerf hebben geen zones. Dit is zo vastgelegd, omdat deze wegen meestal geen geluidsoverlast boven de voorkeurswaarde veroorzaken.
Industrieterreinen
De zones van industrieterreinen worden niet vastgelegd in de Wet geluidhinder. Deze zones moeten in het bestemmingsplan worden vastgelegd. Hierbij worden ook weer een voorkeursgrenswaarde en eventueel een maximale hogere waarde opgesteld. Deze zijn afhankelijk van het soort geluidsgevoelige bestemming en of het nieuwbouw of bestaande bouw betreft.
Ingrijpen bij geluidsoverlast
Mocht je ondanks de maatregelen last hebben van geluidsoverlast, dan is het belangrijk om zelf in te grijpen. Dit kan op verschillende manieren:
-
De gemeente aanschrijven
Als het te maken heeft met wegwerkzaamheden of geluidshinder bij bestaande wegen, is het verstandig om de gemeente aan te schrijven. De gemeente is namelijk in de meeste gevallen de beheerder van de weg. Zij zijn dan ook degene die extra maatregelen moeten treffen als het geluid boven de norm ligt. Zo kunnen zij bijvoorbeeld een geluidsscherm plaatsen.
-
Contact opnemen met het betreffende bedrijf
Mocht het overlast van een bedrijf zijn, bijvoorbeeld omdat daar dagelijks veel vrachtverkeer naartoe gaat, dan is het raadzaam om contact op te nemen met het betreffende bedrijf. Hierdoor kan gezamenlijk naar een oplossing gekeken worden.
Advocaat inschakelen
In situaties met betrekking tot geluidsoverlast is het aan te raden om een advocaat in te schakelen. Dit heeft verschillende voordelen:
-
Juridische onderbouwing
Een advocaat heeft verstand van de wet- en regelgeving betreffende geluidshinder. Zo kan een advocaat je goed helpen met de juiste juridische onderbouwing van je vraagstelling.
-
Goede afspraken
Hiernaast is een advocaat opgeleid om goede afspraken te maken met verschillende partijen. Zo heb je dus een grotere kans dat er met de betreffende partij goede afspraken gemaakt worden over de geluidshinder.
Even voorstellen
Mijn naam is Joost Jaspers. Ik ben als advocaat gespecialiseerd in Frans Recht en overheidsrecht. Het betekent dat ik je kan helpen wanneer:
- je een conflict hebt met de gemeente of een andere overheidsinstelling
- je tegen juridische problemen aanloopt in Frankrijk en op zoek bent naar een specialist in Frans Recht.
Ik ben gevestigd als advocaat in Brabant, maar actief in heel Nederland. Vanuit mijn kantoor in Gilze-Rijen (tussen Tilburg en Breda) help ik met mijn klanten in heel Nederland (en steeds vaker ook in Frankrijk). Meestal werk ik op kantoor, maar communiceren kan via telefoon, e-mail of online. De moderne technieken stellen me in staat een beeld te krijgen van elke situatie in Nederland. Afspraken op locatie blijven natuurlijk altijd mogelijk.
Gerelateerde informatie
Heb je deze artikelen al gelezen:
- Overlast door bedrijven: wat kun je hieraan doen?
- Geluidsoverlast door een bedrijf in de buurt
- Stankoverlast door bedrijven: wat kun je er tegen doen?
Contact
Heb je vragen neem gerust contact met mij op.