Een kapperszaak aan huis beginnen? Houd hier rekening mee!
Dwangsom
Joost Jaspers
Dwangsom
3 min

Een kapperszaak aan huis beginnen? Houd hier rekening mee!

3 min

Vanuit huis een kapperszaak beginnen is ideaal. Je hebt geen woon-werkverkeer en als er even geen klanten zijn kun je wat anders in huis gaan doen. Toch zitten er aan het beginnen van een kapperszaak aan huis een hoop regels vast. Mocht je niet alles correct geregeld hebben volgens de gemeente, dan zit je binnen de kortste keren vast aan een dwangsom. Hoe kun je dit voorkomen en wat kun je tegen een dergelijke dwangsom doen?

Wat zijn de regels voor een kapperszaak aan huis?

Is er in het bestemmingsplan een regeling opgenomen voor bedrijfsactiviteiten vanuit huis? Dan kan het zijn dat je zonder een vergunning thuis aan de slag mag. Er zitten wel enkele eisen aan deze regeling. Deze eisen zijn voornamelijk bedoeld om omwonenden geen last te bezorgen van jouw kapperszaak. Je woonhuis moet er bijvoorbeeld als een normaal woonhuis uit blijven zien.

De bedrijfsruimte moet dus ondergeschikt aan de woonfunctie zijn. Dit houdt onder andere in dat je maximaal dertig procent van de woning mag gebruiken voor je bedrijf. Ook mogen er geen reclame-uitingen worden opgehangen aan de buitenkant van het huis en mag jij alleen in deze zaak werken.

De omwonenden moeten ook geen last hebben van een overvloed aan auto’s. Er mogen dus niet meer auto’s geparkeerd worden bij je huis dan normaal. Als je aan al dit voorgaande voldoet, kan het zijn dat je een kapperszaak zonder vergunning kunt beginnen.

Gevolgen van een illegale kapperszaak aan huis

Begin je toch een kapperszaak aan huis waar een vergunning voor nodig is, dan kan dat grote gevolgen hebben. De kans is dan groot dat een omwonende een klacht zal indienen over jouw kapperszaak. De gemeente is bij elke melding verplicht om een onderzoek in te stellen.

Komt de gemeente er op die manier achter dat jouw kapperszaak illegaal is, dan zal daar actie tegen worden ondernomen. Vaak komt het voor dat de gemeente onder last van een dwangsom de sluiting zal gaan eisen. Sluiting van de zaak zal dan het gevolg zijn, waardoor alle genomen moeite en al het geïnvesteerde geld voor niets is geweest.

Een kapperszaak aan huis beginnen, mag dat?

Wat is het verschil tussen een dwangsom en last onder bestuursdwang?

Op het moment dat de gemeente iets wil afdwingen zullen ze vaak gebruikmaken van een dwangsom of last onder bestuursdwang. Bij een last onder bestuursdwang zal er een ultimatum worden gesteld voor wanneer de originele situatie weer hersteld moet zijn. Gebeurt dat niet, dan zal de gemeente dit alsnog op jouw kosten realiseren.

Bij een dwangsom is het zo dat de gemeente ook een ultimatum stelt. Echter, als dit niet wordt gehaald zal er een boete in rekening worden gebracht per dag dat de overtreding duurt. Een dwangsom zal dan ook gehanteerd worden bij het geval van een illegale kapperszaak

Niet eens met een dwangsom?

Als je een dwangsom hebt gekregen en je bent het er niet mee eens zul je bezwaar moeten

maken. Eerst krijg je de mogelijkheid om jouw zienswijze schriftelijk in te dienen. Na heroverweging naar aanleiding van jouw zienswijze kun je de dwangsom officieel opgelegd krijgen. Je dient dan binnen zes weken bezwaar te maken, welke door een bezwaarschriftencommissie wordt beoordeeld.

Als je in het gelijk wordt gesteld vervalt de dwangsom en kun je verder gaan met je kapperszaak. In het geval dat de commissie beoordeelt dat de dwangsom terecht is zal deze gehandhaafd blijven. Je enige optie blijft dan om de gang naar de rechtbank in te zetten.

Wanneer schakel je een advocaat in?

Het is erg logisch om professionele hulp te zoeken als het bovenstaande bij jou van toepassing is. Alle termen en eisen kunnen voor een leek erg lastig te interpreteren zijn. Een advocaat of andere professionele hulp kan je in zo’n geval bijstaan. Deze persoon kan het verhaal duidelijker maken en je voorzien van de benodigde informatie. Ook kan deze persoon voor jou de rechtsgang in kaart brengen en regelen.

Even voorstellen

Mijn naam is Joost Jaspers. Ik ben als advocaat gespecialiseerd in Frans Recht en overheidsrecht. Het betekent dat ik je kan helpen wanneer:

  • je een conflict hebt met de gemeente of een andere overheidsinstelling
  • je tegen juridische problemen aanloopt in Frankrijk en op zoek bent naar een specialist in Frans Recht.

Ik ben gevestigd als advocaat in Brabant, maar actief in heel Nederland. Vanuit mijn kantoor in Gilze-Rijen (tussen Tilburg en Breda) help ik met mijn klanten in heel Nederland (en steeds vaker ook in Frankrijk). Meestal werk ik op kantoor, maar communiceren kan via telefoon, e-mail of online. De moderne technieken stellen me in staat een beeld te krijgen van elke situatie in Nederland. Afspraken op locatie blijven natuurlijk altijd mogelijk.

Advocaat overheidsrecht

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen:

Contact

Heb je vragen neem gerust contact met mij op.

Categorieën