Dwangsom voor geluidsoverlast
3 min. leestijd

Dwangsom voor geluidsoverlast

Heb je een dwangsom gekregen voor geluidsoverlast en ben je het niet eens met de opgelegde dwangsom? Hier vind je alles over geluidsoverlast, de regels en over hoe je omgaat met een opgelegde dwangsom.

Geluidsoverlast

Wanneer geluid hinderlijk wordt spreken we van geluidsoverlast of geluidshinder. De ervaring met betrekking tot geluid verschilt per persoon. Je kent vast de situatie dat je tv zit te kijken, waarbij de een het geluid prettig vindt en de ander het te zacht vindt.

Afspraken over geluidshinder

Toch is het niet geheel subjectief. In Nederland zijn afspraken gemaakt over wat acceptabel is qua geluidsniveau en wat niet. Dit om overlast te voorkomen. Bij overlast kun je denken aan bonkende muziek die de buurt wakker houdt, maar ook aan gehoorschade bij ernstig geluidsoverlast.

Voorbeelden van geluidsoverlast zijn:

  • Geluidsoverlast door verkeer (snelweg, vliegveld)
  • Horecagelegenheden of feesten met harde muziek
  • Geluidsoverlast door buren
  • Geluidsoverlast door bedrijven (horeca, sportscholen, cafés
  • Geluidsoverlast door werkzaamheden van de gemeente of overheidsinstellingen

Dwangsom geluidshinder of geluidsoverlast

Een dwangsom voor geluidsoverlast

Als horecazaak of onderneming kan het voorkomen dat je een dwangsom opgelegd krijgt wegens geluidsoverlast. Wanneer de gemeente klachten krijgt in verband met geluidsoverlast, dan kan de gemeente je verplichten een einde te maken aan de geluidsoverlast.

Doe je dit niet ,dan dien je de dwangsom te betalen. Een dwangsom is een zogenaamde reparatoire sanctie. Dat wil zeggen het doel van de gemeente is om een onrechtmatige situatie te beëindigen.

Praktijkvoorbeeld: een gemeente krijgt elke dag klachten binnen van omwoners van een groot industrieel bedrijf in verband met geluidsoverlast. De gemeente legt een dwangsom van 15.000 euro op wanneer het bedrijf geen maatregelen neemt. Het bedrijf krijgt twee maanden de tijd om de problemen op te lossen. Wordt dit niet geregeld, dan betalen ze 15.000 per (nieuwe) overtreding.

Controle in verband met geluidsoverlast

Doorgaans worden er metingen verricht waarbij bepaald wordt of er daadwerkelijk sprake is van geluidsoverlast.

Oneens met de dwangsom?

Ben je het oneens met de opgelegde dwangsom en wil je bezwaar maken? Wanneer je een last onder dwangsom opgelegd krijgt kun je binnen zes weken schriftelijk bezwaar maken. Dit bezwaar wordt in overweging genomen waarna er een nieuw besluit wordt genomen. In vakjargon noemen we dit een besluit op bezwaar.

Er wordt dus een nieuw besluit genomen naar aanleiding van het bezwaar wat je indient.

Belangrijk: met een bezwaar verschuift de termijn niet (automatisch)

Heel belangrijk is dat het indienen van een bezwaar het besluit niet schorst.

Voorbeeld:

In de brief van de gemeente of overheidsinstelling staat dat je binnen zes weken maatregelen dient te nemen tegen geluidsoverlast. Doe je dit niet, dan betaal je een bepaald bedrag als dwangsom.

Je besluit bezwaar te maken want je bent het niet eens met de opgelegde dwangsom.

Je denkt dat doordat je bezwaar maakt je ook nog geen maatregelen hoeft te treffen om betaling van de dwangsom te voorkomen.

Dit is een foute gedachte. Wanneer je bezwaar maakt, blijven de voorwaarden rondom de dwangsom staan. Heb je na zes weken geen maatregelen getroffen, dan moet je de dwangsom betalen. Ondanks dat je een bezwaar hebt ingediend.

Termijn bezwaar bij dwangsom geluidsoverlast

Voorlopige voorziening aanvragen

In sommige gevallen kun je bij de gemeente of de overheidsinstelling vragen of deze termijn opgeschoven kan worden. Wil het bestuursorgaan niet meewerken, dan kun je een voorlopige voorziening aanvragen.

Je start bij de rechtbank een bestuursrechtelijk kort geding, de zogenaamde voorlopige voorziening. De rechtbank bekijkt dan jouw situatie. Ze kijken hoe groot de kans is dat je gelijk hebt met jouw ingediende bezwaar. Stel dat de gemeente zich niet aan de regels gehouden heeft, dan is de kans groot dat jouw bezwaar gerechtvaardigd is. Wanneer te verwachten valt dat de dwangsom zal vervallen, dan besluit de rechter dat de dwangsom wordt opgeschort.

In dat geval kun je rustig de uitkomst van de bezwaarprocedure afwachten.

Ondersteuning in het proces

Een advocaat ondersteunt je bij de juridische stappen die je zet in deze procedures. Normaal gesproken zijn het geen dingen waar je dagelijks mee te maken (of mee te maken wilt hebben).

Mijn naam is Joost Jaspers, ik heb 10 jaar werkervaring bij gemeente, 14 jaar werkervaring als advocaat en 1,5 jaar ervaring als rechter. Ik ken het klappen van de zweep en ben dan ook als geen ander in staat je te helpen. Ik ken de juiste weg. Samenwerken met een advocaat voorkomt (beginners)fouten.

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Contact

Joost Jaspers is gespecialiseerd als advocaat in overheidsrecht en Frans recht. Heb je vragen of wil je meer informatie, neem gerust contact op!

Over de schrijver
Mijn naam is Joost Jaspers. Al meer dan 20 jaar ben ik actief als advocaat en mijn absolute specialisme ligt op het gebied van overheidsrecht en Frans recht. Met mijn blogs probeer ik je zo veel mogelijk op weg te helpen!
Reactie plaatsen