Dwangsom voor bouwen schuur, overkapping of tuinhuis
3 min. leestijd

Dwangsom voor bouwen schuur, overkapping of tuinhuis

Heb je een dwangsom van de gemeente voor het onterecht bouwen van een schuur, overkapping of tuinhuis? Hier vind je exact hoe een dwangsom werkt, of de dwangsom terecht is en wat je kunt doen wanneer je het niet eens bent met de gemeente.

Allereerst: wat is een dwangsom?

Met een dwangsom grijpt de gemeente in op het moment dat zij vindt dat iets niet voldoet aan de wet- of regelgeving. In dit geval stellen zij dat je iets hebt gebouwd bij een woning of in de tuin wat niet voldoet aan de voorwaarden van het bestemmingsplan. De gemeente stuurt je een last onder dwangsom, waarmee ze je verplicht het bouwwerk te verwijderen voor een bepaalde datum. Doe je dit niet, dan dien je een dwangsom te betalen.

Klopt het dat ik niet zomaar een overkapping of schuur mag bouwen

Tot op zekere hoogte mag je vergunning vrij bouwen. Dit is complexe materie. Veel mensen denken namelijk dat tot een bepaalde oppervlakte en tot een bepaalde hoogte gebouwd mag worden zonder vergunning. Hoe dat zit staat in het besluit omgevingsrecht. Het probleem is echter dat wat in dit besluit staat voor interpretatie vatbaar is. Bovendien is het heel moeilijk leesbaar.

Wanneer je besluit toch te bouwen, kan het zomaar zijn dat je de boel weer af moet breken. En daar zit je absoluut niet op te wachten.

Tuinhuis, veranda of overkapping: dwangsom

Verbouwen zonder omgevingsvergunning

In het besluit omgevingsrecht deel 3 vind je een overzicht van de voorwaarden tot bouwen waarbij een vergunning niet verplicht is. Nu snappen we dat dit besluit behoorlijk ingewikkeld kan overkomen. We raden je dan ook aan je altijd goed te laten informeren door de gemeente of door een advocaat, gespecialiseerd in overheidsrecht.

Vergunning aanvragen

Wanneer je een vergunning wilt aanvragen, kan dit via het omgevingsloket. Hier vind je ook exact welke stukken je in dient te leveren voor een juiste beoordeling van je aanvraag. Aan een vergunning voor (ver)bouw zijn kosten verbonden, deze hangen af van wat je gemeente bepaald heeft.

Oneens met de dwangsom

Ben je het oneens met de dwangsom die je in je (virtuele) brievenbus hebt liggen? Het is goed om te weten dat de gemeente niet altijd gelijk heeft. Je kunt bezwaar maken tegen de dwangsom door binnen zes weken schriftelijk bezwaar te maken met bij het bestuursorgaan dat de dwangsom heeft opgelegd. Wat volgt is een besluit op bezwaar. Dat wil zeggen dat de gemeente of overheidsinstantie een heroverweging maakt aan de hand van jouw bezwaar en het advies van de bezwaarschriftencommissie.

Tuinhuis, veranda of overkapping: dwangsom

Bezwaar maken versus dwangsom betalen

Goed om te weten is dat het maken van een bezwaar niet betekent dat de dwangsom niet verbeurd kan worden. Hiermee bedoelen we dat, ondanks dat je bezwaar maakt, de gemeente toch gewoon het geld van de dwangsom kan innen wanneer de datum verloopt. Wanneer je dit wil voorkomen, dan kun je vragen of het bestuursorgaan deze termijn op wil schorten.

Voorlopige voorziening aanvragen bij de rechter

Wil de gemeente of de overheidsinstantie dit niet, dan kun je een zogenaamde voorlopige voorziening aanvragen. De rechter bepaalt dan of het bezwaar wat je ingediend hebt redelijk is en er te verwachten valt dat je gelijk krijgt middels het bezwaar. In dat geval kan de rechter besluiten tot schorsing van de dwangsom.

Geeft de rechter je geen gelijk dan kan er geen beroep worden aangetekend.

Wel kun je op het moment dat de dwangsom verbeurd wordt weer beroep aantekenen. Wanneer jij je schuur of tuinhuis nog niet verwijderd hebt en de einddatum is verstreken wordt de dwangsom verbeurd. Dit is juridisch gezien een nieuw besluit van de gemeente. Hier kun je dan weer bezwaar tegen maken. Het proces werkt dan zoals hierboven beschreven is.

Wil je hulp bij deze stappen?

Mijn naam is Joost Jaspers, ik ben advocaat en gespecialiseerd in overheidsrecht. In totaal heb ik meer dan 14 jaar ervaring als advocaat, daarnaast heb ik 10 jaar bij de gemeente gewerkt waardoor ik weet hoe dit werkt.

Ik help je bij de juiste juridische beoordeling van jouw situatie, het opstellen van een bezwaarschrift en het aanvragen van een voorlopige voorziening. Mijn ervaring is dat het doorzien van het complete plaatje vaak lastig is. Door mijn ervaring in talloze zaken als deze voorkom je dat je fouten maakt die je simpelweg had kunnen voorkomen.

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Contact

Joost Jaspers is gespecialiseerd als advocaat in overheidsrecht en Frans recht. Heb je vragen of wil je meer informatie, neem gerust contact op!

Over de schrijver
Mijn naam is Joost Jaspers. Al meer dan 20 jaar ben ik actief als advocaat en mijn absolute specialisme ligt op het gebied van overheidsrecht en Frans recht.Met mijn blogs probeer ik je zo veel mogelijk op weg te helpen!
finish-building.nl
Door

finish-building.nl

op 20 Jan 2020

Leuk artikel!Groetjes, Robert

Reactie plaatsen