Gemeente of overheidsinstelling reageert te laat op een bezwaar, wat nu?

Gemeente of overheidsinstelling reageert te laat op een bezwaar, wat nu?

Heb je een bezwaarschrift ingediend bij een gemeente of een overheidsinstelling en reageert de gemeente niet binnen de afgesproken termijn? Hier vind je alles over de stappen die je kunt zetten.

Wanneer dien je een bezwaar in?

Op het moment dat je het niet eens bent met een beslissing van een gemeente of overheidsinstelling, kun je vaak bezwaar maken. Je laat weten dat je het niet eens bent met de beslissing die is genomen. De gemeente moet binnen een bepaalde tijd reageren op jouw bezwaar. Deze periode noemen we de beslistermijn.

Voorbeeld: stel dat de gemeente je onder last van een dwangsom verplicht binnen twee weken een tuinhuis te verwijderen en je bent het absoluut niet eens met deze beslissing, dan kun je bezwaar maken.

Lees ook: bezwaar maken tegen een dwangsom, hoe werkt dit?

Reactie van de gemeente op het bezwaar

Maak je bezwaar, dan krijg je daar een reactie op van de overheidsinstelling. Hiervoor staat doorgaans een redelijke termijn van acht weken of een wettelijk bepaalde termijn. Dit hangt af van de situatie

Dat betekent dat de gemeente binnen deze termijn op jouw bezwaar moet reageren. Doet de gemeente dit niet, dan is het zaak dat je in actie komt. Jij dient je aan de regels te houden, de gemeente ook.

Hiervoor is de wet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen opgesteld.

Gemeente reageert te laat op bezwaar bij dwangsom

Ingebrekestelling van de gemeente

Je kunt de gemeente in gebreke stellen. Je stuurt een brief naar de gemeente waarin je meldt dat de beslistermijn overschreden is. Hierin vermeld je dat de overheid nog twee weken heeft om een besluit te nemen.

Reageert de overheid niet binnen deze twee weken dan verbeurt de overheid zelf dwangsommen. Hoe langer de overheidsinstelling wacht met reageren, hoe hoger de dwangsom wordt. Deze dwangsom betalen ze aan jou.

Op de website van de rijksoverheid vind je een formulier voor ingebrekestelling. Deze kun je als richtlijn gebruiken.

Beroep op de rechter wegens niet tijdig beslissen

Je kunt naar de rechter en vragen of de rechter wil bepalen dat het bestuursorgaan alsnog binnen de bepaalde termijn een beslissing neemt. De rechter oordeelt over het trage handelen van de overheid. Vindt de rechter dat je gelijk hebt, dan kan er besloten worden tot sancties.

Bijvoorbeeld: wanneer de overheid het maximum aan dwangsommen heeft betaald (aan jou), dan kan de rechter besluiten dat er opnieuw een dwangsom wordt opgelegd aan de overheidsinstelling. Voor elke dag dat er niet gereageerd wordt moet er betaald worden, maar dan bijvoorbeeld het dubbele bedrag.

Besluit van rechtswege

In sommige gevallen ontstaat bij te laat beslissen een besluit van rechtswege. Dit speelt bij het verlenen van bepaalde vergunningen. Heel basaal gezegd betekent dit dat je akkoord krijgt voor een vergunning wanneer de gemeente niet tijdig reageert op eventuele bezwaarschriften. Hiervoor dien je alle officiële wegen bewandeld te hebben.

Uiteraard zijn hier tal van nuances in aan te brengen, zie ook dit artikel over de vergunning van rechtswege.

Advocaat inschakelen

Wil je een overheidsinstelling in gebreke stellen of een beroep doen op de rechter met behulp van een advocaat? Mijn naam is Joost Jaspers, ik heb tientallen jaren ervaring als advocaat en met het werken binnen overheidsinstellingen.

Mijn kennis en ervaring deel ik graag met je. Ik help je op de meest efficiënte wijze door de te zetten juridische stappen. Doorgaans zijn dit niet de dingen waar je dagelijks mee te maken hebt. Om te voorkomen dat je tijd verliest of (beginners)fouten maakt kan het verstandig zijn een advocaat in te schakelen.

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Contact

Joost Jaspers is gespecialiseerd als advocaat in overheidsrecht en Frans recht. Heb je vragen of wil je meer informatie, neem gerust contact op!

Over de schrijver
Mijn naam is Joost Jaspers. Al meer dan 20 jaar ben ik actief als advocaat en mijn absolute specialisme ligt op het gebied van overheidsrecht en Frans recht.Met mijn blogs probeer ik je zo veel mogelijk op weg te helpen!
Reactie plaatsen