Dwangsom niet betalen? Dit zijn de gevolgen!
2 min. leestijd

Dwangsom niet betalen? Dit zijn de gevolgen!

Heb je een dwangsom opgelegd gekregen? Wil je die dwangsom niet betalen en ben je het oneens met het besluit? Let er dan op dat je niet zomaar een dwangsom niet kunt betalen omdat je zelf anders tegen de situatie aankijkt. Je dient hiervoor de officiële wegen te bewandelen door bezwaar te maken of beroep in te stellen. Raadzaam is een advocaat in te schakelen die je helpt de juiste stappen te zetten.

Een dwangsom niet betalen?

Een dwangsom kan worden opgelegd wanneer een overheidsinstelling een onrechtmatige situatie heeft geconstateerd. Dit kan bijvoorbeeld een onrechtmatig gebouwd tuinhuis, geluidsoverlast, een ingetrokken vergunning, overtreding van regels uit het bestemmingsplan of een overtreding van de Winkeltijdenwet zijn.

Je krijgt dan een last onder dwangsom opgelegd (reparatoire sanctie), waarbij je wordt gesommeerd de illegale situatie op te lossen. Doe je dit niet, dan wordt de dwangsom verbeurd en dien je te betalen.

Situatie weigeren op te lossen of weigeren te betalen

In de praktijk zien we dat mensen die het oneens zijn met de situatie twee dingen doen wanneer ze de officiële wegen niet bewandelen.

  1. Ze weigeren in actie te komen en de illegale situatie op te lossen
  2. Ze weigeren een verbeurde dwangsom te betalen.

Gevoelsmatig is het begrijpelijk dat je de hakken in het zand zet wanneer je het gevoel hebt dat een dwangsom ten onrechte is opgelegd. Raadzaam is echter wel de officiële wegen te bewandelen om je gelijk te halen. Doe je dit niet dan wordt het probleem doorgaans groter:

  • Weiger je de illegale situatie op te lossen, dan wordt uiteraard de dwangsom verbeurd. Ook kan het zijn dat de overheidsinstelling besluit zelf in te grijpen en de situatie op te lossen.
  • Hoe langer je weigert de dwangsom te betalen, hoe hoger de dwangsom kan worden. De overheid neemt dan een nieuw besluit met een hogere dwangsom dan de eerste keer. Dus wanneer je niet tijdig je illegaal gebouwde schuur verwijderd, dien je elke week of maand dat de situatie blijft bestaan een dwangsom te betalen. Stel dat een winkel de Winkeltijdenwet heeft overtreden, dan kan er een dwangsom opgelegd. Elke keer wanneer de winkeleigenaar de wet overtreedt dient er € 2.000,- betaald te worden. Dit stopt bij een vooraf bepaald bedrag (bijvoorbeeld € 10.000 euro) of wanneer de regels niet meer overtreden worden. Is het maximale bedrag bereikt, dan wordt er opnieuw een dwangsom opgelegd.

Consequenties dwangsom niet betalen

Bewandel de juiste wegen

Het is raadzaam de juiste wegen te bewandelen wanneer je het oneens bent met de opgelegde dwangsom. Natuurlijk spelen emoties een rol. Alleen het is niet verstandig de emotie te laten regeren. Zaak is dat je tijdig de juiste stukken indient. Dat wil zeggen dat je jouw zienswijze in kunt dienen, bezwaar kunt maken, de zitting met de bezwaarschriftencommissie goed kunt voorbereiden of een voorlopige voorziening indient bij de rechter.

Zie ook: Bezwaar maken tegen een dwangsom, hoe werkt dit?

Het belang van een goede advocaat

Om te voorkomen dat je (beginners)fouten maakt is het raadzaam een goede advocaat in te schakelen. Wat je absoluut niet wilt is achter de feiten aanlopen. Een advocaat voorkomt dat je juridische fouten maakt.

Zie ook: Gemeente of overheidsinstelling reageert te laat op een bezwaar, wat nu?

Advocaat inschakelen

Wil je vakkundige ondersteuning bij het indienen van een bezwaarschrift, het opstellen van een voorlopige voorziening of een analyse van jouw situatie? Mijn naam is Joost Jaspers, ik heb jarenlange ervaring als advocaat en help je om de juiste juridische stappen te zetten.

Ik help je bij:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen:

Contact

Heb je vragen, neem gerust contact met mij op.

Over de schrijver
Mijn naam is Joost Jaspers. Al meer dan 20 jaar ben ik actief als advocaat en mijn absolute specialisme ligt op het gebied van overheidsrecht en Frans recht.Met mijn blogs probeer ik je zo veel mogelijk op weg te helpen!
Reactie plaatsen