Wat zijn reparatoire sancties

Wat zijn reparatoire sancties

Reparatoire sancties zijn sancties die erop gericht zijn om een onrechtmatige situatie te beëindigen. Het is een sanctie die een overheidsinstantie zoals de gemeente op kan leggen. Het doel is altijd om een einde aan een situatie te maken die volgens de gemeente niet legaal is.

Voorbeeld reparatoire sanctie

Stel dat je een schuur in de tuin hebt geplaatst zonder de gemeente te raadplegen dan kan het zijn dat de gemeente ingrijpt. De gemeente kan een reparatoire sanctie opleggen. Dat kan betekenen dat je het schuurtje voor een bepaalde datum moet verwijderen. Doe je dit niet, dan dien je een dwangsom te betalen. Ander voorbeeld: een vergunning die niet verleend had mogen worden weer wordt ingetrokken.

Doel: de rechtsorde herstellen

Het doel van de reparatoire sanctie is om een situatie recht te trekken zonder dat er sprake is van extra leed, in de vorm van een boete. Op het moment dat er wel sprake is van een boete spreek je namelijk van een punitieve sanctie. Er zijn twee soorten reparatoire sancties:

Last onder dwangsom

Een gemeente mag een last onder dwangsom opleggen. Stel dat je een steiger hebt gebouwd en deze ligt in openbaar water dan kan de gemeente je verplichten deze te verwijderen. Wat doorgaans gebeurt is dat je een brief krijgt waarin je wordt gevraagd de steiger te verwijderen. Wanneer je dit niet tijdig doet legt de gemeente je een dwangsom op. Een last onder dwangsom is een voorbeeld van reparatoire sanctie.

Last onder bestuursdwang

Bij een last onder bestuursdwang rekent de gemeente de kosten van een bepaalde handeling door aan jou, als burger. Wanneer je de steiger niet tijdig weg haalt uit openbaar water dan verwijderd de gemeente deze zelf. De kosten voor het verwijderen van de steiger worden doorberekend aan jou. Dit is ook een voorbeeld van een reparatoire sanctie. Lees ook: verschil tussen last onder dwangsom en last onder bestuursdwang

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen:

Joost Jaspers: advocaat overheidsrecht

Mijn naam is Joost Jaspers, ik ben als advocaat gespecialiseerd in overheidsrecht. Ik ondersteun particulieren en ondernemers wanneer zij in conflict komen met een gemeente of een overheidsinstelling. Doordat ik tientallen jaren heb als advocaat behoed ik je voor beginnersfouten die veel geld kosten.

Ondersteuning bij jouw case

Wil je vakkundige ondersteuning, neem gerust contact met mij op.
Reactie plaatsen