Wat is een punitieve sanctie?

Wat is een punitieve sanctie?

Punitieve of bestraffende sancties zijn sancties die als doel hebben om leed toe te voegen aan een bestaande situatie. Dat klinkt wat cru, maar een boete is een voorbeeld van een punitieve sanctie. Je hebt al te maken met een situatie die niet mag of niet geoorloofd is. En daarbovenop krijg je ook nog een boete.

Extra leed toevoegen

Tegenover een punitieve sanctie staat een reparatoire sanctie. Dit is een sanctie die erop gericht is om een illegale situatie te herstellen. Je krijgt dus geen boete op het moment dat je de situatie herstelt.

Gevoel van onrechtmatigheid

Ondanks dat de punitieve sanctie op papier zwaarder lijkt omdat er leed toegevoegd wordt in de vorm van een boete voelt dit niet altijd zo. Het intrekken van een vergunning of het verwijderen van een bepaald object onder voorbehoud van een dwangsom voelt vaak zwaarder dan het betalen van een mogelijke boete.

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen:

Joost Jaspers: advocaat overheidsrecht

Mijn naam is Joost Jaspers, ik ben als advocaat gespecialiseerd in overheidsrecht. Ik ondersteun particulieren en ondernemers wanneer zij in conflict komen met een gemeente of een overheidsinstelling. Doordat ik tientallen jaren heb als advocaat behoed ik je voor beginnersfouten die veel geld kosten.

Professionele ondersteuning

Wil je vakkundige ondersteuning, neem gerust contact met mij op.
Reactie plaatsen