Wat is een bestuurlijke boete

Wat is een bestuurlijke boete

Wat is een bestuurlijke boete? Van boetes heb je waarschijnlijk al eens gehoord (helaas), maar wat is precies een bestuurlijke boete? Bestuurlijke boetes worden meestal niet door de politie gegeven maar door een bestuursorgaan. Er zijn verschillende instellingen die zo’n boete kunnen geven, zoals:
  • het Openbaar Ministerie
  • de Belastingdienst
  • de gemeente

Waarvoor kan ik een bestuurlijke boete hebben gekregen?

Bestuurlijke boetes worden gegeven bij zowel minder ernstige als ernstige vergrijpen. Als je bijvoorbeeld vergeten bent je op tijd bij de gemeente in te schrijven, kun je een bestuurlijke boete krijgen. Ook bij verkeersovertredingen kan het Openbaar Ministerie je een boete geven. Als je echter fraudeert met je uitkering, of als je belasting ontduikt, maak je jezelf ook vatbaar voor bestuurlijke boetes. Er zijn daarentegen ook gevallen waarin ten onrechte een bestuurlijke boete wordt gegeven. Gelukkig kunnen advocaten zoals Jaspers Advocaat (actief in Tilburg en de rest van Brabant) dan aantonen dat er sprake is geweest van een misverstand en de boete nietig verklaren.

Wat is het doel van een bestuurlijke boete?

Een bestuurlijke boete wordt je opgelegd met als doel je te straffen. Dit noemen we ook wel een punitieve sanctie. Dit is iets anders dan een dwangsom (reparatoire sanctie), want die worden meestal opgelegd om de schade (of een illegale situatie te herstellen. In dat geval hoef je de dwangsom niet te betalen wanneer je een eind maakt aan de illegale situatie. Zie ook: Verschil last onder dwangsom en last onder bestuursdwang Bestuurlijke boetes worden echter gegeven om jou en de samenleving af te schrikken en zodoende herhaling te voorkomen van de fouten die je hebt begaan. Bestuurlijke boetes vallen echter niet onder het strafrecht. Daarom krijg je ook geen strafblad als je een verkeersovertreding hebt begaan.

Wat kan ik doen als ik het niet eens ben met een bestuurlijke boete?

Schakel op tijd een advocaat in. Op de brief van je bestuurlijke boete staat een termijn waarbinnen je bezwaar kunt aantekenen. laat deze niet verstrijken, want verstreken is verstreken. Natuurlijk kun je een bezwaarbrief zelf opstellen. Kom je hier echter niet uit of hangt er veel af van de beslissing op bezwaar dan kun je denken aan het inschakelen van een advocaat. Het inschakelen van een advocaat vergroot je kans vele malen op een succesvol bezwaar. Jaspers Advocaat in Rijen is gespecialiseerd in het opstellen van zulke bezwaarbrieven en heeft al vele mensen in Brabant op deze manier geholpen.

Even voorstellen

Mijn naam is Joost Jaspers. Ik ben als advocaat gespecialiseerd in Frans Recht en overheidsrecht. Het betekent dat ik je kan helpen wanneer:
  • je een conflict hebt met de gemeente of een andere overheidsinstelling
  • je tegen juridische problemen aanloopt in Frankrijk en op zoek bent naar een specialist in Frans Recht.
Ik ben gevestigd als advocaat in Brabant, maar actief in heel Nederland. Vanuit mijn kantoor in Gilze-Rijen (tussen Tilburg en Breda) help ik met mijn klanten in heel Nederland (en steeds vaker ook in Frankrijk). Meestal werk ik op kantoor, maar communiceren kan via telefoon, e-mail of online. De moderne technieken stellen me in staat een beeld te krijgen van elke situatie in Nederland. Afspraken op locatie blijven natuurlijk altijd mogelijk.

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen:

Contact

Heb je vragen neem gerust contact met mij op.
Reactie plaatsen