Wat is het verbeuren van een dwangsom?
2 min. leestijd

Wat is het verbeuren van een dwangsom?

Wanneer een dwangsom wordt verbeurd, betekent dit dat je de dwangsom die je is opgelegd dient te betalen. Dat is een hele korte samenvatting, hieronder vind je meer toelichting.

Wat is een dwangsom?

Een dwangsom is een voorbeeld van een reparatoire sanctie. Dit zijn sancties waarmee een instantie een onrechtmatige situatie kan beëindigen. Wanneer je niet tijdig een einde maakt aan de onrechtmatige of illegale situatie, dan dien je de dwangsom te betalen. Los je het tijdig op, dan vervalt de dwangsom.

Het verbeuren van de dwangsom

Wanneer je een last onder dwangsom opgelegd krijgt, wordt hier een begunstigingstermijn aan gegeven. Dat wil zeggen dat je op een bepaalde datum de onrechtmatige situatie opgelost hoort te hebben.

Na deze datum komt de gemeente of overheidsinstelling controleren of jij je aan de regels hebt gehouden en of je daadwerkelijk een eind hebt gemaakt aan de onwettige situatie. Heb je de situatie op deze datum niet opgelost, dan verbeur je aan de gemeente de opgelegde dwangsom. Ofwel, het betekent dat je het bedrag aan de gemeente moet betalen. Betaal je niet? Dan kan de gemeente de dwangsom opeisen.

Een praktijkvoorbeeld

De gemeente legt je een last onder dwangsom op voor het bouwen van een overkapping die in strijd is met de regels. Je krijgt een brief in de brievenbus waarin de gemeente stelt dat je een dwangsom opgelegd krijgt van € 1.000 per week voor iedere week het dat het bouwwerk er nog staat, met een maximum van € 10.000.

Je dient de overkapping weg te halen voor 10 januari. Op 11 januari staat de gemeente bij je aan de deur en ze stellen vast dat de overkapping er nog staat. Je hebt je dus niet aan de afspraken gehouden (hetzij terecht of onterecht).

Verbeuren dwangsom

Verbeuren dwangsom

Nu wordt er een proces-verbaal opgemaakt, wat betekent dat je de € 1.000 moet betalen. Dit noemen we het verbeuren van de dwangsom. Een week later wordt gecontroleerd of je de overkapping inmiddels hebt verwijderd. Is dit niet het geval dan betaal je opnieuw € 1.000.

Na 10 weken zit je aan de maximale dwangsom van € 10.000. Is de situatie dan nog niet opgelost, dan kan de gemeente een nieuwe dwangsom opleggen. Verwijder je de overkapping niet, dan wordt de dwangsom € 2.000 per week met een maximum van € 20.000 (bijvoorbeeld).

Last onder bestuursdwang

Ook kan de gemeente een last onder bestuursdwang opstellen. Dat houdt in dat de gemeente de overkapping zelf verwijdert en de kosten die de gemeente maakt voor jou zijn.

Bezwaar maken tegen de dwangsom

Het is altijd mogelijk om bezwaar te maken tegen de dwangsom die je opgelegd krijgt. Heel belangrijk is dat je weet dat bezwaar maken niet betekent dat je geen einde hoeft te maken aan de illegale situatie die is ontstaan.

Dus maak je bezwaar tegen de eerder genoemde dwangsom voor de overkapping, dan moet je deze nog steeds verwijderen voor de genoemde datum in het besluit.

Ben je er zeker van dat je in je gelijk staat dan kun je een voorlopige voorziening aanvragen via de rechter. De rechter bekijkt dan hoe groot de kans is dat je gelijk hebt. Acht de rechter de kans groot, dan krijg je uitstel en kun je rustig het besluit afwachten dat volgt op jouw bezwaar.

Zie ook: verschil last onder bestuursdwang en last onder dwangsom

Advocaat

Wanneer je te maken krijgt met een dwangsom is het raadzaam een advocaat in te schakelen ter ondersteuning. Het is namelijk niet gek dat de stappen in dit proces je onzeker maken. Je krijgt te maken met vakjargon en situaties die onbekend zijn. Mijn naam is Joost Jaspers, ik heb jarenlange ervaring als jurist, advocaat en rechter. Daarnaast heb ik jaren bij de overheid gewerkt.

Door een advocaat in te schakelen voorkom je in dit soort situaties dat je beginnersfouten maakt. Fouten die anders voorkomen hadden kunnen worden. Het zijn deze fouten die procedures vaak onnodig duur maken. Werk je direct samen met een advocaat, dan voorkom je onnodige fouten en kosten.

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Contact

Joost Jaspers is gespecialiseerd als advocaat in overheidsrecht en Frans recht. Heb je vragen of wil je meer informatie, neem gerust contact op!

Over de schrijver
Mijn naam is Joost Jaspers. Al meer dan 20 jaar ben ik actief als advocaat en mijn absolute specialisme ligt op het gebied van overheidsrecht en Frans recht.Met mijn blogs probeer ik je zo veel mogelijk op weg te helpen!
Reactie plaatsen