Wie kan een dwangsom opleggen?
2 min. leestijd

Wie kan een dwangsom opleggen?

Een dwangsom is een reparatoire sanctie die opgelegd kan worden om illegale situaties te beëindigen. De vraag is alleen: wie kan een dwangsom opleggen?

Wie legt de dwangsom op?

Een dwangsom kan opgelegd worden door overheidsinstanties. Denk hierbij aan:

  • De gemeente, dus het college van burgemeesters en wethouders of de burgemeester
  • De provincie, bijvoorbeeld Gedeputeerde Staten
  • De Staat
  • Omgevingsdiensten

In principe mogen de meeste overheidsorganen een dwangsom opleggen. In de praktijk krijgen de meeste mensen veelal te maken met de gemeente of de omgevingsdienst en minder vaak met de Staat of de provincie.

Wat is een dwangsom precies?

Een dwangsom is er op gericht om een onrechtmatige situatie te doen eindigen. Dus wanneer je onrechtmatig een schuur bouwt in de tuin dan kan de gemeente hierop ingrijpen. Je dient de schuur te verwijderen voor een bepaalde datum, anders wordt de dwangsom verbeurd. Ofwel je moet de dwangsom betalen.

Wie mag een dwangsom opleggen?

Kun je iets doen tegen een dwangsom?

Jazeker, je hebt altijd het recht om bezwaar te maken tegen een dwangsom. Doorgaans start de procedure rondom een onrechtmatige situatie met een brief waarin staat dat de overheidsinstelling het voornemen heeft om je een dwangsom op te leggen. Je krijgt vervolgens de kans om jouw zienswijze op de situatie te geven. Gaat de overheidsinstelling mee in jouw zienswijze dan vervalt de dwangsom. Is dit niet het geval dan krijg je een officiële brief met daarin de last onder dwangsom. Hier kun je ook bezwaar tegen maken.

Exact weten hoe dit werkt: hoe maak je bezwaar tegen een dwangsom?

Inschakelen van een advocaat

Het inschakelen van een advocaat is geen verplichting. Het is echter wel raadzaam, zeker wanneer je volkomen onbekend met juridische materie. Door de juiste stappen te zetten is de kans groter dat jouw bezwaar erkend zal worden.

Joost Jaspers, advocaat overheidsrecht

Zelf procederen tegen de gemeente is niet verstandig. In mijn praktijk gebeurt het (te) vaak dat mensen stuk lopen op het ambtelijk apparaat. Ze hebben geen juridische bagage en kennen de juiste ingangen niet. Daarnaast is het lastig om de consequenties van een bepaalde actie te overzien.

Hoe sneller je een advocaat inschakelt, hoe sneller je een oplossing hebt. Ik voorkom dat je de beginnersfouten maakt die anderen ook al gemaakt hebben.

Het bespaart simpelweg tijd en geld, doordat we samen efficiënter werken en we de juiste ingangen gebruiken. Daarnaast bied ik je een overzicht van mogelijke consequenties en de te zetten stappen.

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Contact

Joost Jaspers is, als advocaat, gespecialiseerd in overheidsrecht en Frans recht. Heb je vragen of wil je meer informatie, neem gerust contact op!

Over de schrijver
Mijn naam is Joost Jaspers. Al meer dan 20 jaar ben ik actief als advocaat en mijn absolute specialisme ligt op het gebied van overheidsrecht en Frans recht.Met mijn blogs probeer ik je zo veel mogelijk op weg te helpen!
Henk
Door

Henk

op 15 Nov 2020

Beste Joost, gegeven de belastingdienst en de toeslagen affaire, Welke mogelijk biedt de rechtsstaat aan gedupeerden om de overheid aansprakelijk te stellen wegens onrechtmatige daad? Om schadevergoeding te kunnen eisen? Alvast bedankt voor uw reactie. Groet, Henk

Reactie plaatsen