Procederen tegen de gemeente: dit moet je weten!

Procederen tegen de gemeente: dit moet je weten!

Als je het niet eens bent met een beslissing van de gemeente is het mogelijk om daartegen te procederen. Je hebt als burger het recht om bezwaar te maken. Bijvoorbeeld als je geen vergunning krijgt. Of als een dwangsom opgelegd hebt gekregen.

Na het indienen van bezwaar is er vaak sprake van een onafhankelijke bezwaarschriftencommissie die je bezwaar behandelt. Je hebt bovendien de mogelijkheid om een voorlopige voorziening aan te vragen. Komt er een beslissing op het bezwaar waar je het niet mee eens bent? In dat geval is het mogelijk om beroep aan te tekenen. Het beroepsschrift dien je in bij de rechtbank.

Waarom procederen tegen de gemeente

Er zijn verschillende situaties waarin het voorkomt dat een burger tegen de gemeente procedeert. Bijvoorbeeld als je een kapvergunning hebt aangevraagd die is afgewezen. Of als je een bouwvergunning hebt aangevraagd en geen toestemming krijgt voor het bouwwerk. Het is ook mogelijk dat je door een bepaalde situatie te maken krijgt met een dwangsom. Zo kun je een dwangsom krijgen voor:

  • onterecht bouwen: denk aan een schutting, tuinhuis of overkapping
  • geluidsoverlast
  • overhangende takken op de openbare weg
  • onveilige situaties met betrekking tot brand
  • opslag van grondstoffen zonder vergunning
  • overtreding van milieuvoorschriften
  • overtreding van de Winkeltijdenwet
  • slopen zonder vergunning of bij beschermd stadsgezicht

Het is je recht om dan bezwaar aan te tekenen. Je ziet dat er enorm veel verschillende situaties zijn, waarin de gemeente een beslissing neemt.

Mogelijke stappen bij procederen tegen de gemeente

Bij het procederen tegen de gemeente zijn diverse stappen mogelijk. In de eerste plaats heb je de mogelijkheid om in bezwaar te gaan tegen een beslissing. Daar krijg je zes weken de tijd voor. De rechtsgeldigheid van de beslissing blijft in stand. Als je daardoor in de problemen komt, is het mogelijk om een verzoek tot voorlopige voorziening in te dienen.

Procederen of rechtszaak tegen de gemeente

Onafhankelijke bezwaarschriftencommissie

Bij het indienen van een bezwaarschrift beoordeelt een onafhankelijke bezwaarschriftencommissie doorgaans je bezwaar. Deze commissie brengt een advies uit aan de gemeente die het advies over het algemeen opvolgt en op basis daarvan de beslissing op bezwaar neemt. Valt de beslissing negatief uit dan is het mogelijk om een rechtszaak te starten tegen de gemeente.

Hoorzitting

De bezwaarschriftencommissie heeft de mogelijkheid je uit te nodigen voor een hoorzitting. Dat gebeurt pas nadat gekeken is of je bezwaarschrift voldoet aan de wettelijke eisen. Heb je bijvoorbeeld tijdig bezwaar gemaakt? Ook moeten er bepaalde gegevens in het bezwaar zijn opgenomen, zoals je naam, adres, datum bezwaarschrift, handtekening en reden van het bezwaar. Tijdens de hoorzitting krijg je de kans om mondeling je bezwaren kenbaar te maken.

  • Naam + adres
  • Datum bezwaarschrift
  • Besluit waartegen je bezwaar maakt
  • Handtekening
  • Reden van bezwaar + argumenten

Zie ook: Bezwaarschrift opstellen: hier moet je op letten

Voorlopige voorziening aanvragen

Je hebt tijdens de bezwaarprocedure de optie om een voorlopige voorziening aan te vragen. Dit heet het bestuursrechtelijk kort geding. Het is wel van belang dat er sprake is van een spoedeisende situatie die een oplossing vereist. Bijvoorbeeld als een omgevingsvergunning nog niet onherroepelijk is en er al wel gestart is met de bouw. Een voorlopige voorziening biedt dan de mogelijkheid om de bouw stil te laten leggen tot het bezwaar is afgehandeld.

Belang advocaat bestuursrecht

Een advocaat heeft verstand van bestuursrechtelijke zaken en vaak ontbreekt de juridische kennis bij burgers. Bovendien is er veelal sprake van complexe en tijdrovende zaken. Het is zeker niet eenvoudig voor burgers om tegen de gemeente te procederen. Of om zelf een rechtszaak te starten. Het is niet verplicht om een advocaat in te schakelen als je in bezwaar gaat bij de gemeente. Het is echter wel verstandig om die keuze te maken als je de kans op succes wilt vergroten.

Een advocaat heeft de expertise in huis om op de juiste wijze bezwaar te voeren en steekhoudende argumenten aan te dragen. Verder is het zo dat een advocaat je bij de hoorzitting bij de bezwaarschriftencommissie vertegenwoordigt en daar ook ervaren in is. Het is dus in meerdere opzichten belangrijk om een advocaat in te schakelen in je strijd tegen de gemeente.

Even voorstellen

Mijn naam is Joost Jaspers. Ik ben als advocaat gespecialiseerd in Frans Recht en overheidsrecht. Het betekent dat ik je kan helpen wanneer:

  • je een conflict hebt met de gemeente of een andere overheidsinstelling
  • je tegen juridische problemen aanloopt in Frankrijk en op zoek bent naar een specialist in Frans Recht.

Ik help je bij:

Ik ben gevestigd als advocaat in Brabant, maar actief in heel Nederland. Vanuit mijn kantoor in Gilze-Rijen (tussen Tilburg en Breda) help ik met mijn klanten in heel Nederland (en steeds vaker ook in Frankrijk). Meestal werk ik op kantoor, maar communiceren kan via telefoon, e-mail of online. De moderne technieken stellen me in staat een beeld te krijgen van elke situatie in Nederland. Afspraken op locatie blijven natuurlijk altijd mogelijk.

Advocaat overheidsrecht

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen:

Contact

Heb je vragen neem gerust contact met mij op.

Over de schrijver
Mijn naam is Joost Jaspers. Al meer dan 20 jaar ben ik actief als advocaat en mijn absolute specialisme ligt op het gebied van overheidsrecht en Frans recht.Met mijn blogs probeer ik je zo veel mogelijk op weg te helpen!
Corne Rovers
Door

Corne Rovers

op 17 Jun 2020

geachte, wij zijn een huis aan het verbouwen, netjes vergunning aangevraagd, tijdens de bouw blijkt dat er afvoer put van de gemeente staat op mijnbouwkavel zonder dat dit bbeschreven is bij het kadaster. Gemeente heeft de bouw stil gelegd voor 5 maanden. Wij draait nu op voor de kosten ? kan ik die verhalen bij de gemeente ?

Vincent Rondwijk
Door

Vincent Rondwijk

op 09 Dec 2021

Bedankt voor het delen van deze informatie over het procederen tegen de gemeente. Ik wist niet dat dit in veel gevallen mogelijk is. Daarnaast goed om te weten dat een advocaat inschakelen aan te raden is. Ik kan mij voorstellen dat wetten en regels gecompliceerd zijn!

jolanda
Door

jolanda

op 23 Mar 2023

geachte heer, wij kregen gisteren via de krant en sociale media te horen dat er bij ons in de bouw op ons veldje (enige speelveld) een opvangplek komt voor asiel. we hebben enkele uren later ,pas en brief gekregen en als buurt kunnen we geen bezwaar make

Nils Willemsen
Door

Nils Willemsen

op 29 May 2023

Geachte Here,Ik krijg als bijstandsuitkering maar 90% van de beslagvrije voet en dit is in strijd met het evenredigheidsbeginsel. Ik ben al bezig met het bezwaarschrift via het juridisch loket (voorbeeld brief) Ook heb ik al een toevoeging (RvrB)

Reactie plaatsen