Vergunning afgewezen door de gemeente, wat nu?

Vergunning afgewezen door de gemeente, wat nu?

Wanneer je wilt bouwen of slopen, heb je een omgevingsvergunning nodig. Zo’n vergunning moet je aanvragen bij jouw gemeente, ongeacht of je een particulier, bedrijf of een professional bent. Vervolgens zal de gemeente vrij snel met een beslissing komen. Maar wat als de gemeente jouw vergunningsaanvraag afwijst en je het hier niet mee eens bent? Dan kan je bezwaar aantekenen.

Waarom is mijn vergunning afgewezen?

Een vergunning kan je om verschillende redenen aanvragen. Zo wil je misschien bomen kappen, een dakkapel plaatsen of wil je als professional gevelreclame aanbrengen. Daarvoor heb je een omgevingsvergunning nodig.

Wanneer een vergunningsaanvraag wordt ingediend, zal de gemeente de aanvraag steeds toetsen. Hiervoor maakt het onder andere gebruik van de welstandseisen, de technische eisen van het Bouwbesluit en het bestemmingsplan.

Termijn om te beslissen

De gemeente heeft een termijn van acht weken om tot een beslissing over te gaan en kan die termijn ook nog met zes weken verlengen. Deze termijn is vooral belangrijk indien er geen belemmeringen zijn, want dan verkrijg je de vergunning van rechtswege.

Wijst de gemeente jouw vergunningsaanvraag af? Dan zal het zijn beslissing steeds motiveren. Uit de motivatie zal blijken waarom jouw vergunning is afgewezen. Op basis hiervan kun je al dan niet een bezwaarschrift indienen. Soms is dat overigens niet nodig. Zo kan het dat jouw nieuwe zaak niet voldoet aan de te nemen brandveiligheidsmaatregelen. Dan volstaat het om de nodige maatregelen te treffen.

Vergunning afgewezen

Wat als de vergunning wordt afgewezen?

Zoals eerder gezegd is het dan belangrijk om de motivatie grondig door te nemen. Soms volstaat het om enkele wijzigingen uit te voeren en opnieuw bij de gemeente aan te kloppen. Andere keren is de afwijzing diepgeworteld. In zo’n geval moet je nagaan of de gemeente zich wel op de juiste gronden baseerde. Lijkt dit niet het geval te zijn? Dan moet je een bezwaarschrift indienen. Dit moet je zo snel mogelijk doen en bovendien moet er aan een aantal vormvereisten zijn voldaan, anders zal men het niet behandelen.

Zie ook: Bezwaarschrift opstellen: hier moet je op letten

Bezwaren toetsen aan het besluit

Vervolgens zal de gemeente jouw bezwaar toetsen aan het besluit. Daarom is het belangrijk dat jouw bezwaarschrift grondig wordt opgesteld. Meestal volstaat een bezwaarschrift om de gemeente op andere gedachten te brengen. De gemeente zal dan het besluit herroepen en alsnog een vergunning verlenen.

Doet de gemeente dat niet? Dan kun je in een later stadium beroep instellen bij de rechtbank. En eventueel kun je nadien ook de stap zetten naar een hoger beroep bij de Raad van State (afdeling Bestuursrechtspraak). Gelukkig hoeft het vaak niet zo’n vaart te lopen.

Waarom een advocaat inschakelen?

Aan het indienen van een bezwaarschrift zijn verschillende regels verbonden. Het gaat niet alleen om strikte termijnen, maar ook om een aantal vormvereisten. Alleen al daarom is het verstandig om je bij te laten staan door een advocaat. Een advocaat kent de wet en de vereisten als geen ander, ongeacht of dit nu gaat om het bezwaar of om de toelichting van het bezwaar voor de bezwaarschriftencommissie.

Zie ook: Wat doet de bezwaarschriftencommissie?

Even voorstellen

Mijn naam is Joost Jaspers. Ik ben als advocaat gespecialiseerd in Frans Recht en overheidsrecht. Het betekent dat ik je kan helpen wanneer:

  • je een conflict hebt met de gemeente of een andere overheidsinstelling
  • je tegen juridische problemen aanloopt in Frankrijk en op zoek bent naar een specialist in Frans Recht.

Ik help je bij:

Ik ben gevestigd als advocaat in Brabant, maar actief in heel Nederland. Vanuit mijn kantoor in Gilze-Rijen (tussen Tilburg en Breda) help ik met mijn klanten in heel Nederland (en steeds vaker ook in Frankrijk). Meestal werk ik op kantoor, maar communiceren kan via telefoon, e-mail of online. De moderne technieken stellen me in staat een beeld te krijgen van elke situatie in Nederland. Afspraken op locatie blijven natuurlijk altijd mogelijk.

Advocaat overheidsrecht

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen:

Contact

Heb je vragen neem gerust contact met mij op.

Over de schrijver
Mijn naam is Joost Jaspers. Al meer dan 20 jaar ben ik actief als advocaat en mijn absolute specialisme ligt op het gebied van overheidsrecht en Frans recht.Met mijn blogs probeer ik je zo veel mogelijk op weg te helpen!
Reactie plaatsen