Dwangsom voor geuroverlast
4 min. leestijd

Dwangsom voor geuroverlast

Geuroverlast is een veel voorkomend probleem, zowel in steden als in landelijke gebieden met veel boerderijen. Vooral bedrijven zijn veroorzakers van nare geurtjes die een doorn in het oog zijn voor omwonenden.

Met behulp van regelgeving probeert de overheid deze geuroverlast zo veel mogelijk te beperken. Vermoedt de overheid dat je je niet aan de regels houdt? Dan is het mogelijk dat je een dwangsom voor geuroverlast ontvangt. Wat houdt deze dwangsom precies in, in welke gevallen wordt hij opgelegd en hoe kan je bezwaar maken?

In welke gevallen is er sprake van geuroverlast?

Er zijn verschillende zaken die voor geuroverlast kunnen zorgen. De grootste veroorzakers zijn bedrijven. Hierbij kan je denken aan een restaurant dat ontzettend veel geur verspreidt door het bereiden van eten, maar ook aan veehouderijen of tuinders. Daarnaast hebben sommige mensen last van geuroverlast die ontstaat door hun buren.

Deze overlast kan veroorzaakt worden door een houtkachel die veel rook creëert of de nare geur die een composthoop veroorzaakt. Het is lastig aan te wijzen wanneer er wettelijk sprake is van geuroverlast. De regels over dit onderwerp staan in het Activiteitenbesluit Milieubeheer en de Activiteitenregeling Milieubeheer.

Hierin wordt vooral omschreven dat een bedrijf geur mag veroorzaken op een aanvaardbaar niveau. Dat niveau is vergelijkbaar met de gemiddelde geur die een normaal huishouden afgeeft. Wordt deze grens overschreden? Dan kan de gemeente of provincie ervoor kiezen om een dwangsom op te leggen.

Wat houdt een dwangsom in?

Wanneer de overheid de keuze maakt om een dwangsom op te leggen, wordt dat gedaan in de hoop dat de geuroverlast stopt. Ieder bedrijf moet zich aan bepaalde regels houden die geuroverlast zoveel mogelijk beperken. Hierbij kan gedacht worden aan de plaatsing van een ontgeuringsinstallatie of regelgeving over waar en wanneer een stuk land bemest mag worden. Houdt een bedrijf zich niet aan deze regels? Dan kan er een dwangsom worden opgelegd.

Dwangsom voor geuroverlast

Een dwangsom kan opgelegd worden door een overheidsinstantie om een onrechtmatige situatie te beëindigen. De gemeente legt je op dat je een eind maakt aan de onrechtmatige situatie. Doe je dit niet dan moet je een dwangsom betalen (de dwangsom wordt verbeurd). Je krijgt een bepaalde tijdspanne waarbinnen je dient te voldoen aan de voorwaarde (in dit geval het tegengaan van de geuroverlast). Doe je dit niet op tijd dan betaal je de dwangsom. Een (last onder) dwangsom is een reparatoire sanctie.

In dat geval moet je als bedrijf of particulier een bepaald bedrag betalen voor iedere dag, week of maand dat de regels overtreden worden. In de dwangsom staat precies uitgelegd om welke regels het gaat en welk bedrag er betaald moet worden wanneer de afspraken niet worden nagekomen. Zodra je aanpassingen hebt gedaan, wordt de dwangsom opgeheven en hoeft er niet meer betaald te worden.

Bezwaar maken tegen een dwangsom

Wanneer je een dwangsom opgelegd krijgt door de overheid, kan het zijn dat je het er niet mee eens bent. In dat geval is het mogelijk om bezwaar aan te tekenen. Je hebt bijna altijd zes weken de tijd om een bezwaarschrift te schrijven. Hierin omschrijf je waarom je het niet eens bent met de dwangsom. Je naam, woongegevens en handtekening zijn verplichte onderdelen die je in je bezwaarschrift moet vermelden.

Zie ook: Bezwaarschrift opstellen: hier moet je op letten

Vervolgens wordt je bezwaarschrift in behandeling genomen door de bezwaarschriftencommissie. Dit is een onafhankelijke commissie die advies uitbrengt aan de gemeente die jouw dwangsom heeft opgelegd. Tijdens een speciale zitting krijg je de kans om je zaak te verdedigen, maar krijgt de overheid ook de kans om het besluit van de dwangsom te verdedigen. Het uiteindelijke besluit van deze commissie weegt zwaar. Wanneer de overheid ervoor kiest om het advies niet te volgen, moet daar een goede reden voor zijn. Vervolgens komt de overheid met een officieel “besluit op bezwaar”. Ben je het niet eens met de uitkomst? Dan kan je er altijd nog voor kiezen om in hoger beroep te gaan.

Een advocaat inschakelen bij een dwangsom voor geuroverlast

De regelgeving rondom geuroverlast is niet zo duidelijk als je zou verwachten. Daarom is het verstandig om samen te werken met een advocaat wanneer je een dwangsom voor geuroverlast ontvangt. Een goede advocaat heeft namelijk kennis over de wetgeving en kan daardoor jouw zaak optimaal verdedigen.

Hij of zij kan je helpen met het schrijven van je bezwaarschrift en bovendien het woord voeren wanneer je voor de bezwaarschriftencommissie verschijnt. Zo weet je zeker dat je jouw zaak goed verdedigt en dat het bezwaarproces zo soepel mogelijk verloopt.

Even voorstellen

Mijn naam is Joost Jaspers. Ik ben als advocaat gespecialiseerd in Frans Recht en overheidsrecht. Het betekent dat ik je kan helpen wanneer:

  • je een conflict hebt met de gemeente of een andere overheidsinstelling
  • je tegen juridische problemen aanloopt in Frankrijk en op zoek bent naar een specialist in Frans Recht.

Ik help je bij:

Ik ben gevestigd als advocaat in Brabant, maar actief in heel Nederland. Vanuit mijn kantoor in Gilze-Rijen (tussen Tilburg en Breda) help ik met mijn klanten in heel Nederland (en steeds vaker ook in Frankrijk). Meestal werk ik op kantoor, maar communiceren kan via telefoon, e-mail of online. De moderne technieken stellen me in staat een beeld te krijgen van elke situatie in Nederland. Afspraken op locatie blijven natuurlijk altijd mogelijk.

Advocaat overheidsrecht

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen:

Contact

Heb je vragen neem gerust contact met mij op.

Over de schrijver
Mijn naam is Joost Jaspers. Al meer dan 20 jaar ben ik actief als advocaat en mijn absolute specialisme ligt op het gebied van overheidsrecht en Frans recht. Met mijn blogs probeer ik je zo veel mogelijk op weg te helpen!
Reactie plaatsen