Zienswijze indienen, hoe werkt dit?
Conflict met de gemeente
Joost Jaspers
Conflict met de gemeente
3 min

Zienswijze indienen, hoe werkt dit?

3 min

Wil je een zienswijze indienen tegen een bepaalde beslissing van de gemeente? In de juridische wereld is een goed begrip van de terminologie belangrijk voor een vlotte en juiste afhandeling. Hier vind je dan ook de nodige informatie over een zienswijze en tips om zelf aan de slag te gaan. Door je op voorhand voldoende in te lichten over de verschillende legale mogelijkheden win je immers heel wat tijd voor een efficiënte afhandeling van je juridische kwesties.

Wat is een zienswijze?

Voordat de gemeente beslissingen doorvoert, wordt er een voorgenomen besluit of ontwerpbesluit genomen. Als burger heb je het recht om over dit besluit je mening te geven, zodat de gemeente deze kan opnemen voordat ze hun eigenlijke besluit nemen. Hiervoor wordt de term ‘zienswijze’ gebruikt.

Je stelt met andere woorden een brief op aan de gemeenteraad om jouw mening te geven over het plan of idee van de gemeente. In het kort kun je woorden geven aan wat je te zeggen hebt. Deze bezwaren en aanvullingen worden dan in overweging genomen.

Een zienswijze is erg belangrijk, omdat de gemeente op de hoogte wordt gebracht van de ideeën en meningen van de burger. Daarnaast geeft je zienswijze ook het recht om in beroep te gaan, nadat het bestemmingsplan is vastgesteld op basis van jouw eerder gedeelde mening.

Waar kun je jouw zienswijze op geven?

Elke dag neemt je gemeenteraad heel wat beslissingen om een goede werking van de gemeente te garanderen. Daarvoor worden milieu- en ruimtelijke besluiten genomen, maar ook omgevingsvergunningen opgesteld of bestemmingsplannen opgesteld en aangepast.

Deze plannen en vergunningen duiden aan hoe de grond en gebouwen van de gemeente gebruikt zullen worden. Om van een weiland dat bestemd is voor landbouw een bouwgrond te maken is bijvoorbeeld een verandering in het bestemmingsplan nodig.

Ook het opleggen van een dwangsom kan gebeuren door de gemeente. Dat doen ze wanneer ze bijvoorbeeld niet akkoord zijn met de bouw van je tuinhuisje, omdat het niet strookt met hun interpretatie van de omgevingsvergunning.

Wanneer kan je een zienswijze doorgeven?

Wanneer de gemeente een voorgenomen besluit neemt informeren ze de burgers hier actief over in een huis-aan-huis blad of op de website. Ook in de bibliotheek of in het gemeentehuis worden besluiten vaak ter inzage gelegd.

Daarnaast worden bepaalde beslissingen meegedeeld in de Staatscourant of op ruimtelijkeplannen.nl, dus ook daar kan je de nodige informatie opzoeken.

Soms gaat het alleen om een specifieke situatie bij een burger. Dus stel dat je het tuinhuis volgens de gemeente ten onrechte hebt geplaatst, dan krijg je een persoonlijke brief toegestuurd waarin ze je informeren over de kwestie en de mogelijke boete of sanctie. Een dwangsom is een voorbeeld van een reparatoire sanctie.

Zie ook: Verschil last onder dwangsom en last onder bestuursdwang

Je hebt maximaal zes weken de tijd om een zienswijze in te dienen tegen de plannen van de gemeente. Het is dus belangrijk om snel en efficiënt aan de slag te gaan. Een advocaat kan je bijstaan om je zienswijze succesvol op te stellen en in te dienen, maar ook met de opvolging nadien.

Verschil tussen zienswijze en bezwaar indienen

Een zienswijze is niet hetzelfde als een officieel bezwaar, omdat je jouw visie geeft op het voorlopige besluit. Dit is redelijk informeel en kan zowel mondeling als schriftelijk.

Om een bezwaar in te dienen schrijf je echter een brief naar het bestuursorgaan. Daarin motiveer je waarom niet akkoord bent en geef je je gegevens door, zoals je naam, adres en handtekening.

Ben je niet zeker of je nu net een zienswijze of bezwaar wilt of moet indienen? Een advocaat helpt je hierbij, zodat je de juiste beslissing neemt en je de gemeente correct informeert over jouw mening.

Hulp advocaat bij juridisch onderbouwde zienswijze?

Door het complexe vakjargon en moeilijke juridische situaties is het steeds een goed idee om je laten bijstaan door een expert wanneer je een legale kwestie aangaat.

Met het juiste advies bespaart je dit heel wat moeilijkheden bij het opstellen van de zienswijze. Niet alleen heb je zo meer kans op een succesvolle afloop, het bespaart je ook de nodige tijd bij het opstellen van je dossier.

Benieuwd geworden wat een advocaat voor jou kan betekenen? Neem vandaag nog contact op voor vrijblijvende informatie over jouw mogelijkheden, zodat je goed geïnformeerd het juridische proces aangaat.

Even voorstellen

Mijn naam is Joost Jaspers. Ik ben als advocaat gespecialiseerd in Frans Recht en overheidsrecht. Het betekent dat ik je kan helpen wanneer:

  • je een conflict hebt met de gemeente of een andere overheidsinstelling
  • je tegen juridische problemen aanloopt in Frankrijk en op zoek bent naar een specialist in Frans Recht.

Ik help je bij:

Ik ben gevestigd als advocaat in Brabant, maar actief in heel Nederland. Vanuit mijn kantoor in Gilze-Rijen (tussen Tilburg en Breda) help ik met mijn klanten in heel Nederland (en steeds vaker ook in Frankrijk). Meestal werk ik op kantoor, maar communiceren kan via telefoon, e-mail of online. De moderne technieken stellen me in staat een beeld te krijgen van elke situatie in Nederland. Afspraken op locatie blijven natuurlijk altijd mogelijk.

Advocaat overheidsrecht

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen:

Contact

Heb je vragen neem gerust contact met mij op.

Categorieën