Geluidsoverlast door een bedrijf in de buurt: dit moet je weten!

Woon je in de buurt van een industrieterrein of heb je een bedrijf in de buurt? Dan is er een kans aanwezig dat je geluidsoverlast ondervindt van de bedrijven. In Nederland is wetgeving opgesteld over het aantal decibel waar bedrijven onder moeten blijven. Toch kan er geluidshinder ontstaan, dit is erg vervelend en kan veel problemen met zich meebrengen.

Als je last hebt van geluidsoverlast kun je slaapproblemen of minder woongenot ervaren. Op langere termijn heb je ook kans op gehoorschade, een mentale disbalans en een hogere kans op hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Hierdoor is het verstandig om op tijd in te grijpen bij geluidsoverlast van bedrijven.

Voorbeelden van geluidsoverlast door bedrijven

Geluidsoverlast kan door meerdere redenen veroorzaakt worden. Hieronder volgen een aantal voorbeelden:

  • Zagen en bewerken van producten
  • Vrachtwagens en zwaar verkeer
  • Evenementen
  • Onderhoud van machines
  • Nachtelijke werkzaamheden

Regels van geluidsoverlast van bedrijven

Er zijn duidelijke regels opgesteld over het maximale geluid wat bedrijven mogen produceren. Elk bedrijf moet voldoen aan vastgestelde geluidsvoorschriften. Deze zijn in verschillende wetten verwerkt. De regels verschillen per bedrijf, hierbij wordt gekeken naar het type werkzaamheden en de locatie van het bedrijf.

Geluidsnormen bedrijven

De regels voor geluidsoverlast bij bedrijven bestaan uit meerdere onderdelen. In de omgevingsvergunning van bedrijven staat een onderdeel van geluidsoverlast opgenomen. Hierin staat het maximale aantal decibel dat een bedrijf mag produceren aan de gevel van de dichtstbijzijnde woning. Deze norm verschilt tijdens de dag-, avond- en nachtperiode. Zo is er gedurende de nacht minder geluid toegestaan dan gedurende de dag.

Hiernaast is in de milieuvergunning een norm voor het gemiddelde hoeveelheid toegestane geluid gedurende de volledige periode opgenomen. Verder is er vaak ook nog een hoogst toegestaan geluidsniveau vastgesteld, dit is het maximale aantal decibellen wat een bedrijf mag produceren. Dit wordt opgesteld voor korte, specifieke momenten waarop er een luidruchtig geluid wordt geproduceerd.

Industrieterreinen

De regels voor industrieterreinen zijn net wat anders dan de regels voor een opzichzelfstaand bedrijf. Bij industrieterreinen wordt een zone vastgelegd waarbinnen de Wet geluidhinder geldt. De regels voor geluidsoverlast worden door de gemeente vastgelegd in het bestemmingsplan van het industrieterrein.

De bedrijven op het industrieterrein mogen samen niet meer geluid produceren dan de toegestane geluidsnorm. Er wordt hier vaak meer aandacht besteed aan geluidwerende maatregelen om binnen de toegestane norm te blijven. Buiten het industrieterrein geldt dezelfde norm van het maximale aantal decibel dat een bedrijf mag produceren aan de gevel van de dichtstbijzijnde woning.

Geluidsoverlast melden

Als je geluidsoverlast ervaart, is het verstandig om op tijd aan de bel te trekken. Dit kan op verschillende manieren. De eerste stap is om zelf contact op te nemen met het bedrijf. Hiermee kun je kijken of jullie gezamenlijk tot een oplossing kunnen komen.

Als een bedrijf hier niet op reageert, of er niet serieus mee omgaat, zal je serieuzere stappen moeten zetten. Je zult dan een klacht moeten indienen tegen het bedrijf. Dit kun je doen bij de gemeente of de politie van jouw stad of dorp.

Advocaat inschakelen

Het is in alle gevallen raadzaam om een advocaat in te schakelen bij geluidsoverlast door bedrijven. Het inschakelen van een advocaat heeft de volgende voordelen:

  • Juridische onderbouwing: een advocaat is op de hoogte van de wet- en regelgeving van geluidsoverlast. Zo zal hij goed kunnen helpen om een correcte juridische vraagstelling op te stellen, waardoor je meteen een stuk serieuzer genomen wordt.
  • Goede afspraken maken: een advocaat is opgeleid voor en bekend met het maken van goede afspraken tussen meerdere partijen. Als je een advocaat inhuurt, weet je zeker dat hij achter jouw standpunt staat en jou gaat helpen om het probleem aan te pakken. Hiermee heb je een grotere kans dat er goede afspraken gemaakt worden en daarmee om tot een goed resultaat komen.

Even voorstellen

Mijn naam is Joost Jaspers. Ik ben als advocaat gespecialiseerd in Frans Recht en overheidsrecht. Het betekent dat ik je kan helpen wanneer:

  • je een conflict hebt met de gemeente of een andere overheidsinstelling
  • je tegen juridische problemen aanloopt in Frankrijk en op zoek bent naar een specialist in Frans Recht.

Ik ben gevestigd als advocaat in Brabant, maar actief in heel Nederland. Vanuit mijn kantoor in Gilze-Rijen (tussen Tilburg en Breda) help ik met mijn klanten in heel Nederland (en steeds vaker ook in Frankrijk). Meestal werk ik op kantoor, maar communiceren kan via telefoon, e-mail of online. De moderne technieken stellen me in staat een beeld te krijgen van elke situatie in Nederland. Afspraken op locatie blijven natuurlijk altijd mogelijk.

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen:

Contact

Heb je vragen neem gerust contact met mij op.