Je zienswijze tegen een bestemmingsplan indienen: hoe werkt dat?

Iedere burger krijgt vroeg of laat te maken met het fenomeen bestemmingsplan. Dit is een document waarin staat omschreven wat de gemeente waar je in woont van plan is met een specifieke ruimte of gebied. Een leegstaande bibliotheek bijvoorbeeld. Of een verlaten speeltuin. Zo’n plan omschrijft dan bijvoorbeeld dat er van die oude bieb géén winkelruimte mag worden gemaakt – of juist wel. Of dat de speeltuin weg moet om ruimte te maken voor extra woningen.

Hoewel dit kleinschalige voorbeelden zijn, bestaan er ook wijzigingen die een flinke invloed hebben op je woon- en werkgenot. Daarom bestaat de regeling van het indienen van een zienswijze. Je mag daarmee beroep aantekenen tegen een bestemmingsplan. Hoe je dat precies doet? We leggen het je hieronder uit.

Wat houdt een bestemmingsplan in?

Het begrip bestemmingsplan mag je eigenlijk vrij letterlijk nemen. Het is het plan voor een bestemming, opgesteld door de gemeenteraad. De gemeente geeft daarmee expliciet toestemming, of juist een verbod, om ergens iets te bouwen of te maken.

Een bestemmingsplan komt tot stand na een zogenoemde bestemmingsprocedure. Gaat het om een plan met ingrijpende wijzigingen? Dan start zo’n procedure meestal met een voorontwerp. Dit is een voorlopig conceptplan waarover diverse betrokken partijen met elkaar in overleg gaan. Dat kunnen burgers, maar ook eigenaren van bedrijven zijn. Beiden hebben tenslotte verschillende belangen bij zo’n plan.

Een voorontwerp wordt vaak overgeslagen wanneer het om minder rigoureuze plannen gaat. Dat betekent vanzelfsprekend niet dat belanghebbenden ook helemaal geen inzage of inspraak hebben. De gemeente is het namelijk verplicht om het ontwerp ter inzage in het gemeentehuis aan te bieden. De digitale versie moet op de website van de gemeente worden gepubliceerd.

Wat moet ik doen als ik het oneens ben met de plannen?

De wijzigingen aangegeven in het bestemmingsplan komen soms niet iedereen goed uit. Het kan zo zijn dat je helemaal niet zit te wachten op een bepaalde invulling van een bestemming. In dat geval kun je een bezwaar indienen tegen het bestemmingsplan. Dat noemen we, in licht juridische termen, het indienen van je zienswijze tegen het bestemmingsplan.

Hoe ziet zo’n bezwaar eruit?

Heb je ontwerp ingezien – op het gemeentehuis of op de digitale manier? En staat er iets in waar je absoluut geen vertrouwen in hebt? Dien dan je zienswijze in bij de gemeenteraad. Een officieel bezwaar is in feite niets meer dan een brief aan de raad waarin je jouw problemen omschrijft. Dat maakt echter niet alle soorten bezwaren automatisch geschikt. Het is bijvoorbeeld van groot belang dat jouw bezwaar de juiste motivaties bevat.

Let er goed op dat je valide argumenten geeft tegen de voorgenomen plannen en hou het objectief: emoties bij de zaak betrekken heeft vrijwel nog nooit geholpen. Het is ook handig om met alternatieven te komen. Geef je onderbouwing een positieve insteek door met de gemeenteraad mee te denken en focus je niet alleen op wat er niet mogelijk is, maar ook op wat wél tot de opties behoort.

De brief zelf kan het beste kort en bondig zijn. Hij moet duidelijk zijn opgebouwd, zodat de lezer in korte tijd weet wat precies je bezwaren zijn en waarom. Het is enigszins vanzelfsprekend, maar vergeet om die reden ook absoluut niet het dossiernummer van het plan en natuurlijk je eigen naam- en adresgegevens bij de zienswijze te vermelden.

Wanneer moet ik mijn zienswijze indienen?

Zoals gezegd heeft de gemeente de verplichting hun bestemmingsplannen aan te bieden op het gemeentehuis en op de website van de gemeente. Belanghebbenden krijgen zes weken om de plannen op een van deze manieren in te zien. Daarna heeft de gemeenteraad doorgaans twaalf weken om een beslissing te nemen.

Tijdens die twaalf weken heb je echter niet meer de tijd om een zienswijze in te dienen: dit moet in de zes weken dat de documenten beschikbaar zijn gebeuren. Hou daar dan ook absoluut rekening mee tijdens het opstellen van je bezwaar.

Je zienswijze door iemand anders laten maken

Het indienen van een zienswijze is zelf te doen, maar we waarschuwen je: eenvoudig is het niet. Er komen veel lastige termen bij kijken en het kost je natuurlijk ook de nodige tijd. Het helpt om je zienswijze door iemand anders te laten maken. Een vakkundige advocaat bijvoorbeeld. Deze zorgt ervoor dat je zienswijze op de juiste, professionele manier wordt vormgegeven. Zo hoef je jezelf niet te verdiepen in lastige materie en stijgt de kans dat jouw bezwaar serieus wordt genomen. Iets om op z’n minst in overweging te nemen.

Even voorstellen

Mijn naam is Joost Jaspers. Ik ben als advocaat gespecialiseerd in Frans Recht en overheidsrecht. Het betekent dat ik je kan helpen wanneer:

  • je een conflict hebt met de gemeente of een andere overheidsinstelling
  • je tegen juridische problemen aanloopt in Frankrijk en op zoek bent naar een specialist in Frans Recht.

Ik ben gevestigd als advocaat in Brabant, maar actief in heel Nederland. Vanuit mijn kantoor in Gilze-Rijen (tussen Tilburg en Breda) help ik met mijn klanten in heel Nederland (en steeds vaker ook in Frankrijk). Meestal werk ik op kantoor, maar communiceren kan via telefoon, e-mail of online. De moderne technieken stellen me in staat een beeld te krijgen van elke situatie in Nederland. Afspraken op locatie blijven natuurlijk altijd mogelijk.

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen:

Contact

Heb je vragen neem gerust contact met mij op.