De voorlopige voorziening bij een bestemmingsplan

Stel: jouw gemeente kondigt grootse plannen aan om een gloednieuw industriegebied te plaatsen, direct bij jou om de hoek. Hiervoor moet een mooi park worden weggehaald en ontstaat er in de toekomst veel overlast door bedrijfswagens. Dit kan ontzettend veel impact hebben op jouw woonomgeving, dus het is de moeite waard om bezwaar te maken.

Wanneer je in beroep gaat tegen het nieuwe bestemmingsplan van je gemeente, wil je zeker weten dat ze niks uitvoeren totdat de rechter een uitspraak heeft gedaan. Daar zorg je voor door een voorlopige voorziening aan te vragen. Wat houdt dat in en hoe vraag je een voorlopige voorziening aan? Dat lees je hier.

Wat houdt een bestemmingsplan in?

Iedere gemeente beschikt over grote stukken grond die een functie moeten krijgen. Zo zijn er speciale woonwijken, maar is er ook grond die is bedoeld voor industrie, wegen of een openbaar park. In een bestemmingsplan staat precies omschreven wat de functie van ieder stukje grond is. Hierbij bepaalt de gemeente niet alleen wat er gebouwd mag worden, maar ook wat de maximale afmetingen van deze gebouwen mogen zijn.

Er zijn verschillende situaties waarin je tegen het bestemmingsplan van je gemeente aan kunt lopen. Wordt het bestaande plan gewijzigd, dan kan dit grote invloed hebben op jouw wooncomfort. Denk hierbij een aan drukke weg die vlakbij je woning wordt aangelegd, of een winkelgebied dat in je buurt wordt geopend. Dit kan bovendien invloed hebben op de waarde van je woning. Daarnaast kan het bestemmingsplan ook problemen opleveren wanneer je wilt bouwen of verbouwen, maar dit volgens de regels van het bestemmingsplan niet mag.

Bezwaar maken tegen een bestemmingsplan

Wanneer je het niet eens bent met het bestemmingsplan, kun je dit kenbaar maken aan je gemeente. Dat doe je zodra de gemeente het nieuwe bestemmingsplan presenteert. Je hebt vervolgens zes weken de tijd om je zienswijze te delen. Hiervoor schrijf je een brief met daarin jouw argumenten tegen het nieuwe bestemmingsplan. De gemeenteraad zal de brief behandelen, net als bezwaren van andere bewoners. Zij hebben vervolgens twaalf weken de tijd om een keuze te maken: gaat het bestemmingsplan door of niet?

Als de gemeenteraad het bestemmingsplan heeft goedgekeurd, kun je altijd nog in beroep gaan. De zaak wordt in dat geval behandeld door een bestuursrechter van de Raad van State. Zowel jij als de gemeente sturen documenten op waarin jullie je standpunten verdedigen. Vervolgens word je uitgenodigd voor een zitting, waarbij de rechter allebei de partijen zal ondervragen. Hierna zal de bestuursrechter gemiddeld zes weken de tijd nemen om een definitief besluit te nemen.

De voorlopige voorziening

Het kan vrij lang duren voordat jouw bezwaar tegen het bestemmingsplan is behandeld, vooral wanneer de zaak voor de rechter moet verschijnen. Dat is vervelend, want ondertussen kan de gemeente wel doorgaan met het uitvoeren van het nieuwe bestemmingsplan. Gelukkig is daar een oplossing voor: de voorlopige voorziening.

Dit is een juridische regeling. Hierin wordt bepaald dat de gemeente tijdelijk moet stoppen met het uitvoeren van het bestemmingsplan. Dit voorkomt dat de gemeente al permanente gebouwen plaatst, terwijl het bestemmingsplan mogelijk wordt afgekeurd. Pas wanneer de rechter heeft besloten dat het bestemmingsplan in orde is, mag de gemeente weer verder met (ver)bouwen.

Hoe vraag je een voorlopige voorziening aan?

Het aanvragen van een voorlopige voorziening doe je tegelijkertijd met het indienen van je bezwaar tegen het bestemmingsplan. Deze brief stuur je dus ook naar de Raad van State. In de meeste gevallen wordt er met spoed een zitting georganiseerd, aangezien de gemeente zo snel mogelijk moet weten dat ze moeten stoppen met bouwen. Tijdens deze zitting onderbouw je waarom je bezwaar maakt en waarom het bestemmingsplan tijdelijk stil moet worden gelegd. Keurt de rechter dit goed? Dan wordt er niet gebouwd tot de zaak volledig is afgehandeld.

Het is de moeite waard om een advocaat in te schakelen voor dit klusje. Hij of zij is namelijk goed in staat om jouw argumenten te verwoorden. Daarnaast weet een advocaat ook precies wat jouw rechten zijn. Zo weet je zeker dat je met een sterke zaak voor de rechter verschijnt, wat de kans op succes vergroot.

Even voorstellen

Mijn naam is Joost Jaspers. Ik ben als advocaat gespecialiseerd in Frans Recht en overheidsrecht. Het betekent dat ik je kan helpen wanneer:

  • je een conflict hebt met de gemeente of een andere overheidsinstelling
  • je tegen juridische problemen aanloopt in Frankrijk en op zoek bent naar een specialist in Frans Recht.

Ik ben gevestigd als advocaat in Brabant, maar actief in heel Nederland. Vanuit mijn kantoor in Gilze-Rijen (tussen Tilburg en Breda) help ik met mijn klanten in heel Nederland (en steeds vaker ook in Frankrijk). Meestal werk ik op kantoor, maar communiceren kan via telefoon, e-mail of online. De moderne technieken stellen me in staat een beeld te krijgen van elke situatie in Nederland. Afspraken op locatie blijven natuurlijk altijd mogelijk.

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen:

Contact

Heb je vragen neem gerust contact met mij op.