De kruimelregeling: vrijstelling van het bestemmingsplan
3 min. leestijd

De kruimelregeling: vrijstelling van het bestemmingsplan

Als burger wil je misschien iets bouwen wat volgens het bestemmingsplan niet is toegestaan. Dit plan bepaalt precies wat en hoe je mag bouwen op een bepaald stuk grond. Wanneer je iets wilt bouwen wat niet binnen dit bestemmingsplan valt, kun je dit omzeilen door aanspraak te maken op de kruimelregeling. Maar wat houdt deze regeling precies in en in welke situaties kun je precies gebruikmaken van de kruimelregeling?

Wat is de kruimelregeling?

Wanneer jij jouw woning wilt verbouwen, een winkel wilt openen in een woonwijk of een nieuw pand wilt bouwen, heb je altijd toestemming nodig van de gemeente. De gemeente controleert in dat geval het bestemmingsplan: een plan waarin precies staat beschreven wat er wel en niet is toegestaan op een bepaald stuk grond. Staat het bestemmingsplan niet toe dat je een aanbouw plaatst of is jouw stuk grond niet bedoeld voor winkels? Dan kan het plan niet doorgaan.

Uitzondering voor jouw bouwproject

Een kruimelregeling omzeilt deze beperkingen van het bestemmingsplan. Wil je gebruik maken van de kruimelregeling, dan vraag je eigenlijk of de gemeente een uitzondering wil maken voor jouw bouwproject. Het grote voordeel is dat een kruimelregeling veel sneller rond is dan het veranderen van een compleet bestemmingsplan. Dit scheelt tijd en geld voor jou, maar ook voor de gemeente. In principe zal de gemeente je een tijdelijke vergunning verlenen wanneer je gebruik maakt van deze regeling.

LET OP: ik behandel geen aanvragen m.b.t. de kruimelregeling. Te vaak blijkt dat de vragen bouwtechnisch zijn. Om deze reden vraag ik je op zoek te gaan naar een andere partner.

Kruimelregeling in verhouding tot het bestemmingsplan

Het bestemmingsplan van een gemeente is een universeel plan waarin omschreven staat waarvoor een stuk grond gebruikt mag worden. Wanneer de gemeente een plan opstelt of wijzigt, gebeurt dit meestal voor een hele wijk in één keer. Dit bestemmingsplan is dus een soort basis en bepaalt alle regels waar je aan moet voldoen wanneer je een pand wilt bouwen of verbouwen. De kruimelregeling is eigenlijk een soort uitzondering op deze regels.

Wat de kruimelregeling dus doet, is legaal afwijken van het bestaande bestemmingsplan. Het is namelijk een stuk sneller en eenvoudiger om af en toe een uitzondering te maken, dan om het hele bestemmingsplan te wijzigen.

Wanneer de kruimelregeling is toegewezen, is het mogelijk dat deze uitzondering in de toekomst wordt opgenomen in een nieuw bestemmingsplan. Dit hoeft alleen niet altijd te gebeuren.

In welke situaties is de kruimelregeling een optie?

Er zijn allerlei verschillende situaties waarin je tegen het bestemmingsplan van je gemeente aan kunt lopen. Wanneer je aanspraak wilt maken op de kruimelregeling, moet je wel kunnen aantonen dat jouw bouwproject geen negatieve invloed heeft op de openbare orde. Oftewel: een afwijking van het bestemmingsplan moet er niet voor zorgen dat de omgeving onbewoonbaar, onveilig of onbegaanbaar wordt.

Verder kun je voor verschillende zaken een kruimelregeling aanvragen. Denk bijvoorbeeld aan het vergroten van je woning, maar ook aan het plaatsen van een schuur of andere vorm van nieuwbouw. Ook bedrijven kunnen gebruikmaken van de regeling, bijvoorbeeld wanneer ze een grote antenne-installatie of een transformatorhuis willen plaatsen.

Verder is de kruimelregeling een optie wanneer je de bestemming van een stuk grond (tijdelijk) wilt veranderen. Denk bijvoorbeeld aan een recreatiewoning waarin je permanent wilt wonen of een winkel die je als woning wilt gaan gebruiken.

Waarom een advocaat inschakelen?

De kruimelregeling is in het leven geroepen om het burgers een stuk makkelijker te maken. De procedure voor het aanvragen van een kruimelregeling is namelijk eenvoudiger dan het wijzigen van een bestemmingsplan. Toch kan dit hele proces erg ingewikkeld zijn. Je moet namelijk goed kunnen beargumenteren waarom je gebruik wilt maken van de kruimelregeling. Daarnaast komt er heel wat papierwerk bij de aanvraag kijken.

Daarom is het nuttig om een advocaat in te schakelen tijdens deze procedure. Hij of zij weet namelijk precies waar een aanvraag aan moet voldoen. Een advocaat kan je ook adviseren over de rechten die je hebt als burger. Bovendien is een advocaat in staat om je te helpen met het opstellen van brieven aan de gemeente, zodat de aanvraag zo duidelijk en professioneel mogelijk wordt ingediend. Des te beter de aanvraag is geregeld, des te groter is de kans dat je gebruik kunt maken van de kruimelregeling.

LET OP: ik behandel geen aanvragen m.b.t. de kruimelregeling. Te vaak blijkt dat de vragen bouwtechnisch zijn. Om deze reden vraag ik je op zoek te gaan naar een andere partner.

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen:

Contact

Heb je vragen neem gerust contact met mij op.

Over de schrijver
Mijn naam is Joost Jaspers. Al meer dan 20 jaar ben ik actief als advocaat en mijn absolute specialisme ligt op het gebied van overheidsrecht en Frans recht.Met mijn blogs probeer ik je zo veel mogelijk op weg te helpen!
Reactie plaatsen