Redelijke eisen van welstand: wat houdt het in?
Iedere gemeente heeft een belangrijke taak: het creëren van een prettige woonomgeving voor al zijn burgers. Daarvoor zijn een aantal belangrijke regels in het leven geroepen, waaronder het welstandsbeleid. Dit beleid bepaalt hoe gebouwen, kunstwerken en andere bouwwerken eruit mogen zien. In sommige gemeentes zijn deze regels wat strikter, terwijl andere gemeentes minder streng zijn. Om te bepalen of een gebouw geschikt is voor een gemeente, wordt dit gecontroleerd aan de hand van de redelijke eisen van welstand.
Wat zijn redelijke eisen van welstand?
De redelijke eisen van welstand zijn een verzameling van regels waaraan gebouwen in een gemeente moeten voldoen. De eisen kunnen betrekking hebben op de bouwmaterialen die gebruikt worden, maar kunnen ook bepalen welke bouwstijl wel of niet gewenst is. Op deze manier probeert de gemeente het uiterlijk en de uitstraling van een bepaalde wijk te beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan een historisch centrum waar niet zomaar een moderne woning gebouwd mag worden.
Iedere gemeente heeft een onafhankelijke welstandscommissie die verantwoordelijk is voor de welstand. Zij zijn dus degenen die bekijken of een nieuw ontwerp aan de redelijke eisen van welstand voldoet. Voldoet een ontwerp niet aan alle eisen? Dan mag het waarschijnlijk niet gebouwd worden.
Hoe worden de redelijke eisen van welstand getoetst?
Om te bepalen of een pand of kunstwerk gebouwd mag worden, wordt het ontwerp op verschillende manieren getoetst. Zo zijn er de volgende eisen:
- Het uiterlijk van het pand moet bij de functie passen.
- Het uiterlijk van het pand moet bij de rest van de omgeving passen.
- Er mogen geen verwarrende of aanstootgevende symbolen gebruikt worden.
- Het beeld van het pand of het kunstwerk moet duidelijk zijn.
- De vorm en de maat van het pand moeten in balans zijn.
- Gebruikte kleuren en materialen moeten samen in balans zijn.
Dit zijn geen harde eisen, omdat vrijwel ieder punt subjectief is. Het is dus aan de welstandcommissie om te bepalen of een nieuw gebouw aan alle eisen voldoet.
Hoe krijg je als burger te maken met redelijke eisen van welstand?
Wanneer je van plan bent om iets te bouwen in jouw gemeente, moet je altijd een aanvraag indienen. Deze aanvraag wordt op verschillende manieren beoordeeld, dus ook door de welstandcommissie. Zij bepalen of het ontwerp goed aansluit op de rest van de omgeving en controleren of er geen gekke materialen en vormen gebruikt worden. Vervolgens brengen ze een advies uit dat wordt doorgestuurd naar de wethouder. Deze wethouder bepaalt uiteindelijk of je bouwaanvraag wordt goedgekeurd.
Keurt de commissie het ontwerp goed? Dan kun je gewoon verder met je bouwplannen. Wordt je ontwerp afgekeurd? Dan moet je het uiterlijk van het bouwwerk aanpassen, anders krijg je geen vergunning om verder te gaan met de bouw. De redelijke eisen van welstand kunnen dus voor een groot deel bepalen of jij kunt bouwen wat je voor ogen hebt.
Bezwaar maken tegen het advies van de welstandcommissie
Wanneer de welstandscommissie jouw ontwerp afkeurt, is de kans heel groot dat je geen bouwvergunning krijgt. Het is niet mogelijk om het advies van de welstandcommissie direct aan te vechten. Hiervoor moet je bezwaar maken tegen de afwijzing van de bouwvergunning. Hier heb je zes weken de tijd voor, gerekend vanaf het moment dat je de afwijzing hebt ontvangen.
Wanneer je dit bezwaar indient, moet je voor de bezwaarcommissie verschijnen. Zij bekijken je bouwaanvraag en gaan het gesprek aan met jou en met de welstandcommissie. Nadat ze alle argumenten hebben gehoord, kunnen ze een advies uitbrengen en dat naar de burgemeester en wethouders sturen. Vervolgens bepalen zij of de bouwaanvraag uiteindelijk toch wordt goedgekeurd.
Deze procedure kan erg ingewikkeld en tijdrovend zijn. Daarom kan het nuttig zijn om een advocaat in te schakelen. Een advocaat is namelijk in staat om een goed onderbouwd bezwaarschrift in te dienen. Bovendien doet hij of zij het woord voor je tijdens de zitting voor de bezwaarcommissie.
Het is daarnaast ook mogelijk om samen met je advocaat een second opinion aan te vragen bij een vergelijkbare instantie als de welstandcommissie. Deze tweede commissie geeft mogelijk een ander advies, waardoor de kans groter wordt dat je uiteindelijk toch een bouwvergunning krijgt.
Even voorstellen
Mijn naam is Joost Jaspers. Ik ben als advocaat gespecialiseerd in Frans Recht en overheidsrecht. Het betekent dat ik je kan helpen wanneer:
- je een conflict hebt met de gemeente of een andere overheidsinstelling
- je tegen juridische problemen aanloopt in Frankrijk en op zoek bent naar een specialist in Frans Recht.
Ik ben gevestigd als advocaat in Brabant, maar actief in heel Nederland. Vanuit mijn kantoor in Gilze-Rijen (tussen Tilburg en Breda) help ik met mijn klanten in heel Nederland (en steeds vaker ook in Frankrijk). Meestal werk ik op kantoor, maar communiceren kan via telefoon, e-mail of online. De moderne technieken stellen me in staat een beeld te krijgen van elke situatie in Nederland. Afspraken op locatie blijven natuurlijk altijd mogelijk.
Gerelateerde informatie
Heb je deze artikelen al gelezen:
- Algemene beginselen van behoorlijk bestuur; welke gedragsregels zijn er?
- Het bestemmingsplan: wat is het en hoe maak je bezwaar?
- Je zienswijze tegen een bestemmingsplan indienen: hoe werkt dat?
Contact
Heb je vragen neem gerust contact met mij op.