Second opinion en de rechtsbijstandverzekering: hoe werkt het?
Rechtsbijstandverzekering
Joost Jaspers
Rechtsbijstandverzekering
3 min

Second opinion en de rechtsbijstandverzekering: hoe werkt het?

3 min

Wanneer je een verzekering afsluit, hoop je natuurlijk altijd zo goed mogelijk geholpen te worden. Helaas loopt dat in de praktijk soms anders, ook bij rechtsbijstandsverzekeringen. Je krijgt misschien niet de hulp die je nodig hebt of je vergoeding valt tegen. In dat geval is het mogelijk om een second opinion aan te vragen.

Dit is een stap die valt onder de geschillenregeling. Maar wat is een rechtsbijstandverzekering precies, wat houdt een second opinion in en hoe werkt de geschillenregeling? Hier vind je de antwoorden op al deze vragen, zodat jij in de toekomst hopelijk de beste hulp krijgt van jouw verzekeraar.

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Je hoopt het natuurlijk niet, maar je kunt altijd juridische problemen krijgen in je leven. Misschien word je onterecht ontslagen of heb je een conflict met je verhuurder. In dat soort situaties is het prettig om het advies van een expert in te schakelen. Dat wordt ook wel rechtsbijstand genoemd. De kosten van een advocaat of specialist kunnen hoog oplopen.

Dankzij een rechtsbijstandverzekering kun je deze kosten dekken. In sommige gevallen vergoedt de verzekering alle onkosten, bijvoorbeeld wanneer je in een situatie zit die je niet had kunnen voorzien. Heb je hulp of advies nodig voor een zaak die niet dringend is? Dan kan je vaak korting krijgen via je rechtsbijstandverzekering.

De second opinion

Heb je bij je rechtsbijstandverzekering aangeklopt, maar ben je in jouw ogen niet op de juiste manier geholpen? Dan kun je ervoor kiezen om een second opinion aan te vragen. Dit doe je bijvoorbeeld wanneer de verzekeraar zegt dat je zaak geen kans van slagen heeft, waardoor je geen hulp of vergoeding krijgt. Een second opinion aanvragen kan ook wanneer je het gevoel hebt dat je zaak niet op de juiste manier is behandeld. De naam zegt het natuurlijk al: in dat geval vraag je om een tweede mening van een objectieve buitenstaander.

Wanneer je een second opinion aanvraagt, doe je een beroep op een objectieve advocaat die niet in dienst staat van de rechtsbijstandverzekering. Hij of zij bekijkt jouw zaak en hoe de verzekering die zaak heeft afgehandeld. Is de advocaat van mening dat de verzekering je zaak wel op moet pakken? Dan moet de verzekering het advies opvolgen en je alsnog een vergoeding bieden voor rechtsbijstand.

Wat is een geschillenverzekering?

Wat is de geschillenregeling?

De regelgeving rondom de second opinion wordt ook wel de geschillenregeling genoemd. Dit is een speciale regeling, waarin staat vastgesteld wat er moet gebeuren wanneer jij en je verzekeraar het niet eens zijn met elkaar. In de geschillenregeling staat zwart op wit dat de verzekeraar verplicht is om een second opinion aan te vragen wanneer jij dat wil. De kosten voor deze advocaat zijn dan ook voor rekening van de rechtsbijstandverzekering.

De mening van de advocaat is vervolgens bindend: is hij het eens met de verzekering? Dan worden jouw kosten niet vergoed. Geeft de advocaat een advies over hoe de verzekering de zaak beter af kan handelen? Dan moet de verzekering dat advies opvolgen. Het is dus mogelijk dat de advocaat de verzekering in het gelijk stelt. Dat betekent dat jij een vergoeding misloopt, terwijl je nog steeds met juridische problemen zit.

Je kunt er in dat geval voor kiezen om zelf juridische stappen te ondernemen. Dat betekent dat je zelf een advocaat inschakelt of dat je je eigen zaak verdedigt in de rechtszaal. Komt de zaak uiteindelijk voor de rechter en word je in het gelijk gesteld? Dan moet jouw verzekering met terugwerkende kracht alle juridische kosten betalen. De geschillenregeling zorgt er dus voor dat jij altijd het geld krijgt waar je recht op hebt.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een second opinion?

Zit je middenin een juridische procedure en ben je het niet eens met je rechtsbijstandverzekering? Dan is het nuttig om na te denken over een eventuele second opinion. Er zijn verschillende voor- en nadelen.

De voordelen

  • Je weet zeker dat je zaak door meerdere experts is beoordeeld.
  • Heb je recht op een vergoeding, dan krijg je deze ook.
  • Je krijgt advies van een objectieve advocaat, die jouw zaak goed bekeken heeft.

De nadelen

  • De procedure zal langer gaan duren, doordat er een extra advocaat bij betrokken is.
  • Er bestaat een kans dat de second opinion bevestigt dat jij geen recht hebt op een vergoeding voor rechtsbijstand.

Ben je op zoek naar een goede advocaat die je kan adviseren op dit gebied? Of is je second opinion negatief uitgevallen en moet je zelf rechtsbijstand regelen? Neem dan contact met mij op om jouw zaak te bespreken. Zo word je altijd voorzien van professioneel advies van een echte expert.

Advocaat overheidsrecht

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen:

Contact

Heb je vragen? Neem gerust contact met mij op.

Categorieën