Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Jezelf verzekeren voor juridische hulp doe je met een rechtsbijstandverzekering. Conflicten doen zich op allerlei manieren voor en het inhuren van een advocaat is vaak prijzig. Met een goede rechtsverzekering ontvang je de juiste juridische ondersteuning, zonder dat je bang hoeft te zijn voor extra hoge kosten. Maar wat is nu eigenlijk de rechtsbijstandverzekering? Sluit je die verzekering standaard af of zijn er ook regelingen voor gefinancierde rechtsbijstand?

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Een rechtsbijstandverzekering biedt hulp en advies bij juridische problemen. Hiermee verzeker jij jezelf van juridische bijstand in een geschil. Een professional met juridische kennis staat je bij in een geschil en de kosten van rechtsbijstand worden vergoed vanuit de verzekering. Je bent vrij om zelf bij een rechtsbijstandverzekeraar een rechtsbijstandverzekering af te sluiten, maar er is ook een mogelijkheid voor gefinancierde rechtsbijstand.

Valt je inkomen en vermogen binnen de grenzen die door de overheid zijn vastgesteld? Dan kom je wellicht in aanmerking voor gefinancierde rechtsbijstand. Je betaalt dan een beperkte eigen bijdrage en een advocaat ontvangt een vergoeding vanuit de Raad voor Rechtsbijstand.

Wanneer heb je recht op rechtsbijstand?

Je hebt recht op rechtsbijstand als het conflict valt onder de dekking van je rechtsbijstandverzekering. Bij het afsluiten van de verzekering kies je uit verschillende modules: Verkeer, Consument & Wonen, Inkomen, Fiscaal & Vermogen en tot slot Mediation. Valt het conflict onder de modules waarvoor je bent verzekerd? Dan ontvang je juridische hulp en advies vanuit je rechtsbijstandverzekeraar om het conflict op te lossen of een claim in te dienen.

Je ontvangt juridische bijstand conform de polisvoorwaarden van je rechtsbijstandverzekering. Bij gefinancierde rechtsbijstand dient een advocaat een verzoek in voor rechtsbijstand bij de Raad voor Rechtsbijstand. Deze bepaalt aan de hand van je inkomen en vermogen of je in aanmerking komt voor rechtsbijstand.

Wanneer heb je recht op een rechtsbijstandverzekering?

Welke advocaten vallen onder rechtsbijstand?

Bij het indienen van een claim bij je rechtsbijstandverzekeraar, krijg je een jurist toegewezen die je bijstaat in het geschil. Het kiezen van een eigen advocaat bij de verzekering is pas mogelijk zodra er een gerechtelijke of administratieve procedure wordt gestart door de verzekeraar. Hierdoor heb je het recht om zelf een advocaat te kiezen.

Houd er echter rekening mee dat kosten van een extern ingehuurde advocaat aan een lager maximum zijn verbonden. Dit kan ervoor zorgen dat je alsnog zelf voor een gedeelte van de juridische kosten opdraait. Informeer daarom altijd eerst bij je rechtsbijstandverzekeraar wat de mogelijkheden zijn omtrent het inhuren van een eigen advocaat en wat hiervoor de maximale vergoeding is.

Ontvang juridische ondersteuning bij conflicten met de overheid

Als advocaat bestuursrecht verzorg ik voornamelijk juridische ondersteuning bij conflicten met de overheid. Zowel particulieren als bedrijven voelen zich vaak kansloos in een conflict met de overheid, aangezien ambtenaren zich soms gemakkelijk verschuilen achter de wet. Er zijn echter veel regels en wetten en er gaat zeker weleens iets mis.

De overheid kan regels onjuist hanteren of interpreteren. In zo’n situatie sta je sterk met een advocaat die gespecialiseerd is in bestuursrecht. Ik start met veel genoegen een juridische procedure en help je graag bij een juridisch conflict. Neem daarom contact met me op bij een juridisch geschil en ontdek wat ik voor je kan doen.

Advocaat overheidsrecht

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen:

Contact

Heb je vragen? Neem gerust contact met mij op.

Over de schrijver
Mijn naam is Joost Jaspers. Al meer dan 20 jaar ben ik actief als advocaat en mijn absolute specialisme ligt op het gebied van overheidsrecht en Frans recht. Met mijn blogs probeer ik je zo veel mogelijk op weg te helpen!
Reactie plaatsen