Zorgvuldigheidsbeginsel: zorgvuldige behandeling van belangen

Bestuursorganen krijgen net als burgers te maken met spelregels. Die regels zijn belangrijk in hun verhouding tot jou als burger. Dit totaalpakket van totaalregels binnen het bestuursrecht worden de ‘algemene beginselen behoorlijk bestuur’ genoemd. Het wordt ook wel afgekort als ‘abbb’. Bestuursorganen zijn verplicht om bij het vaststellen van besluiten de algemene beginselen behoorlijk bestuur in acht te nemen. Hieronder valt ook het zorgvuldigheidsbeginsel. Wat is dit en hoe handel je als een bestuursorgaan zich niet aan de spelregels houdt?

Wat is het zorgvuldigheidsbeginsel?

Het zorgvuldigheidsbeginsel betekent dat elk besluit door de overheid zorgvuldig wordt voorbereid. Er wordt daarvoor de nodige kennis vergaard en alle relevante feiten en belangen worden afgewogen vóór er een beslissing wordt gemaakt.

Overheidshandelen kan voor jou als burger ingrijpend zijn en dus is het belangrijk dat een bestuursorgaan rekening houdt met alle feiten en belangen die bij een besluit komen kijken. Schending van dit beginsel komt veelvuldig voor, maar een rechter kan een bestuursorgaan alsnog dwingen om een zaak opnieuw te onderzoeken om zo een nieuw besluit te nemen.

Hoe wordt het zorgvuldigheidsbeginsel beoordeeld?

Bij het nemen van besluiten kan van alles mis gaan. Niet alleen burgers dienen correct behandeld te worden, ook feiten en belangen moeten zorgvuldig onderzocht worden voordat een beslissing wordt genomen. Een procedure moet ook op de juiste wijze plaatsvinden en tenslotte dient er sprake te zijn van een deugdelijke besluitvorming. Schending van het zorgvuldigheidsbeginsel komt veelvuldig voor.

Beoordeling van het zorgvuldigheidsbeginsel wordt gedaan om na te gaan of beleid wel door de beugel kan en of er geen sprake is van willekeur of partijdigheid. Besluiten die een bestuursorgaan neemt dienen het algemeen belang en binnen dat algemeen belang specifieke doeleinden.

Zorgvuldigheidsbeginsel in de praktijk

Als burger wil je er op kunnen vertrouwen dat de overheid niet partijdig is en zowel feiten als belangen zorgvuldig bekijkt voordat het een besluit neemt. Stel je raakt werkloos en je vraagt een WW-uitkering aan. Een overheidsorgaan kan op basis van verzamelde gegevens en na jou als aanvrager te hebben gehoord, besluiten om je geen WW-uitkering te verstrekken omdat je niet voldoet aan de eisen die er gelden vanuit de Werkloosheidswet.

Een ander voorbeeld is dat bij een sollicitatieprocedure ter invulling van een nieuwe functie de voorkeur wordt gegeven aan een familielid of bekende. Uiteraard vecht je beide beslissingen aan en dit doe je met een advocaat die gespecialiseerd is in bestuursrecht.

Algemene beginselen behoorlijk bestuur

Wil je meer weten over de algemene beginselen van behoorlijk bestuur:

Jasper Advocaat, specialist in overheidsrecht

Overheidsmaatregelen dienen zo min mogelijk schade te veroorzaken. Vind jij als burger dat een besluit niet zorgvuldig is genomen en wil je een bestuursorgaan aansporen om een besluit te heroverwegen? Of denk je dat het zorgvuldigheidsbeginsel in een bepaalde situatie is geschonden vanwege partijdigheid? Laat mij je helpen. Als advocaat bestuursrecht help ik jou bij mogelijke conflicten met de overheid die zijn ontstaan vanwege schending van het zorgvuldigheidsbeginsel.

Even voorstellen

Mijn naam is Joost Jaspers. Ik ben als advocaat gespecialiseerd in Frans Recht en overheidsrecht. Het betekent dat ik je kan helpen wanneer:

  • je een conflict hebt met de gemeente of een andere overheidsinstelling
  • je tegen juridische problemen aanloopt in Frankrijk en op zoek bent naar een specialist in Frans Recht.

Ik ben gevestigd als advocaat in Brabant, maar actief in heel Nederland. Vanuit mijn kantoor in Gilze-Rijen (tussen Tilburg en Breda) help ik met mijn klanten in heel Nederland (en steeds vaker ook in Frankrijk). Meestal werk ik op kantoor, maar communiceren kan via telefoon, e-mail of online. De moderne technieken stellen me in staat een beeld te krijgen van elke situatie in Nederland. Afspraken op locatie blijven natuurlijk altijd mogelijk.

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen:

Contact

Heb je vragen neem gerust contact met mij op.