Bezwaar maken tegen afgewezen of ingetrokken vergunning?

Heb je een vergunning aangevraagd bij de gemeente of een overheidsinstelling en is deze afgewezen? Dat kan een behoorlijke domper zijn. Waarschijnlijk had je mooie plannen gemaakt, die nu opeens afgeblazen moeten worden. Maar zover is het nog niet. Je kunt namelijk bezwaar maken wanneer een gemeente je aanvraag voor een vergunning afwijst. Of wanneer een toegekende vergunning wordt ingetrokken. Lees hieronder hoe dat werkt en hoe een advocaat je hierbij kan helpen.

Afgewezen vergunningen: een veelvoorkomend probleem

Er zijn veel verschillende situaties waarbij het nodig is om een vergunning aan te vragen bij de gemeente. Misschien wil je een café of restaurant beginnen. Dan heb je en horecavergunning nodig. Of je bent van plan om een extra opslagloods te laten bouwen. Dan kan een bouwvergunning nodig zijn. Ook particulieren hebben regelmatig een vergunning nodig. Bijvoorbeeld als ze iets aan hun woning of tuin willen toevoegen, zoals een dakkapel of een schuur. Om je plannen uit te voeren, heb je echt een vergunning nodig.

Zonder vergunning aan de slag

Als je zonder vergunning alsnog aan de slag gaat, of doorgaat met bezigheden waarvoor de vergunning is ingetrokken, kan de gemeente een dwangsom opleggen. Dit betekent dat je bijvoorbeeld een bouwwerk moet afbreken binnen een bepaalde termijn en anders een boete moet betalen. Dat is zonde van je tijd, geld en moeite. Maar wat als jouw vergunningsaanvraag wordt afgewezen?

Je kunt bezwaar maken tegen een afgewezen vergunning

Het goede nieuws is dat je bezwaar kunt maken tegen een afwijzing van je vergunningsaanvraag. De gemeente heeft namelijk niet altijd het laatste woord. Bezwaar maken is een manier om alsnog je vergunning te krijgen. Het slechte nieuws is dat het weken of maanden kan duren voordat de bezwaarprocedure is afgerond. Bovendien is er geen garantie op succes. Als je echter zorgvuldig bezwaar maakt, bij voorkeur met hulp van een advocaat, vergroot jij jouw kans van slagen.

Verstandig bezwaar maken tegen afwijzing vergunning

Wil je bezwaar maken tegen de afwijzing of intrekking van je vergunning, dan kun je een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders. Meestal heb je hier zes weken de tijd voor, maar controleer de termijn die vermeld staat op de brief met de beslissing.

  • Neem in deze periode de tijd om na te denken over argumenten waarmee jij kunt aantonen dat de gemeente je aanvraag onterecht heeft afgewezen
  • Zet deze zo ordelijk mogelijk op papier. Je bezwaar moet namelijk schriftelijk worden ingediend bij de afdeling die de beslissing heeft genomen
  • Probeer zo nuchter en feitelijk mogelijk te blijven en houd je emoties erbuiten
  • Zorg ervoor dat de hoofdzaken de meeste aandacht krijgen en scheid ze duidelijk van de bijzaken
  • Onderteken je brief met je naam, adres en handtekening en zorg ervoor dat deze op tijd bij de juiste afdeling terechtkomt

De rol van een advocaat bij het maken van bezwaar

Heb je weinig ervaring met vergunningen, dan kom je al snel vaktermen tegen die je misschien niet begrijpt. Ook kan het lastig zijn om te bepalen welke argumenten serieus genomen kunnen worden en welke niet. Veel mensen vinden het moeilijk om hun hoofd koel te houden en hun standpunten helder op een rijtje te zetten. Een advocaat beschikt over de vakkennis en professionele houding die hiervoor nodig is. Is de vergunning erg belangrijk voor je, dan is het inschakelen van een expert vaak de investering wel waard. Het scheelt je in ieder geval een hoop kopzorgen.

Hoorzitting bezwaarschriftencommissie

Is je bezwaarschrift eenmaal ingediend, dan kan er een hoorzitting volgen. Hierin moet jij je bezwaar mondeling toelichten. Ook dit zijn de meeste mensen niet gewend. Dan is het zeker prettig als een advocaat je bijstaat. Wordt je bezwaar hierna afgewezen, dan kun je hiertegen in beroep gaan bij de rechtbank. In dat geval ben je griffierecht verschuldigd. Er zijn namelijk kosten verbonden aan het voeren van een rechtszaak. Een goede advocaat kan voorkomen dat je onnodig geld verspilt aan deze procedure. Is je vergunning afgewezen of ingetrokken? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een advocaat.

Even voorstellen

Mijn naam is Joost Jaspers. Ik ben als advocaat gespecialiseerd in Frans Recht en overheidsrecht. Het betekent dat ik je kan helpen wanneer:

  • je een conflict hebt met de gemeente of een andere overheidsinstelling
  • je tegen juridische problemen aanloopt in Frankrijk en op zoek bent naar een specialist in Frans Recht.

Ik help je bij:

Ik ben gevestigd als advocaat in Brabant, maar actief in heel Nederland. Vanuit mijn kantoor in Gilze-Rijen (tussen Tilburg en Breda) help ik met mijn klanten in heel Nederland (en steeds vaker ook in Frankrijk). Meestal werk ik op kantoor, maar communiceren kan via telefoon, e-mail of online. De moderne technieken stellen me in staat een beeld te krijgen van elke situatie in Nederland. Afspraken op locatie blijven natuurlijk altijd mogelijk.

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen:

Contact

Heb je vragen neem gerust contact met mij op.