Rechtszekerheidsbeginsel: bescherming van rechtspositie na het nemen van een besluit

Het rechtszekerheidsbeginsel is een begrip uit het bestuursrecht. Het maakt onderdeel uit van de algemene beginselen van behoorlijk bestuur (abbb). Dit is een set spelregels waaraan bestuursorganen zich moeten houden voor een goede verstandhouding met jou als burger, bedrijf of instantie. Alle regels zijn vastgelegd in de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Wat houdt het rechtszekerheidsbeginsel in, hoe wordt het gecontroleerd en wat doe je als je het ergens niet mee eens bent?

Wat is het rechtszekerheidsbeginsel?

Besluiten en overeenkomsten moeten te allen tijde passen bij verwachtingen en mogen ook niet in strijd zijn met vroegere uitspraken en handelingen. Dat is waar het rechtszekerheidsbeginsel over gaat. Het beschermt de rechtspositie van een belanghebbende nadat een besluit tot stand gekomen is. Via het rechtszekerheidsbeginsel wordt het geldende recht toegepast en besluiten worden niet met terugwerkende kracht gewijzigd ten nadele van de betrokken partijen.

Hoe wordt het rechtszekerheidsbeginsel beoordeeld?

Een rechter kijkt altijd of een besluit of bezwaar niet in strijd is met de wet. Ook controleert hij of procedureregels correct zijn nageleefd en of een besluit, beslissing of bezwaar niet in strijd is met de abbb. Een overheidsorgaan mag zich daarom niet beroepen op beleid wat niet bekend is gemaakt. Daarnaast moeten geldende wetten en regels altijd correct worden toegepast zodat jij als burger, bedrijf of instantie weet waar je aan toe bent. De rechter kan een overheidsorgaan hierin terugfluiten.

Praktijkvoorbeeld rechtszekerheidsbeginsel

Om het begrip rechtszekerheidsbeginsel toe te lichten, geven we je een praktijkvoorbeeld. Stel dat de gemeente in jouw woonplaats een stuk grond verhandelt aan een projectontwikkelaar en hem vertelt dat hij er mee mag doen wat hij wilt, dan mag de lokale overheid hem niet na korte tijd verbieden bepaalde activiteiten op het grondgebied uit te oefenen omdat het niet kan vanwege het bestaande bestemmingsplan.

Dit is namelijk in strijd met het begrip rechtszekerheidsbeginsel. Er is hem iets voorgespiegeld, wat nu opeens niet meer mag en dit wordt bestreden vanuit het rechtszekerheidsbeginsel.

Algemene beginselen behoorlijk bestuur

Wil je meer weten over de algemene beginselen van behoorlijk bestuur:

Conflict bestuursrecht? Neem contact op met Jasper Advocaat

Vind jij dat een besluit tegenstrijdig is met eerdere handelingen of uitlatingen? Of ben je van mening dat onvoldoende rekening is gehouden met het rechtszekerheidsbeginsel? Dan kan je een advocaat inschakelen om je bij te staan. Ik is gespecialiseerd in bestuursrecht en kom graag in actie om je bij te staan in een conflict met een overheidsorgaan.

Even voorstellen

Mijn naam is Joost Jaspers. Ik ben als advocaat gespecialiseerd in Frans Recht en overheidsrecht. Het betekent dat ik je kan helpen wanneer:

  • je een conflict hebt met de gemeente of een andere overheidsinstelling
  • je tegen juridische problemen aanloopt in Frankrijk en op zoek bent naar een specialist in Frans Recht.

Ik ben gevestigd als advocaat in Brabant, maar actief in heel Nederland. Vanuit mijn kantoor in Gilze-Rijen (tussen Tilburg en Breda) help ik met mijn klanten in heel Nederland (en steeds vaker ook in Frankrijk). Meestal werk ik op kantoor, maar communiceren kan via telefoon, e-mail of online. De moderne technieken stellen me in staat een beeld te krijgen van elke situatie in Nederland. Afspraken op locatie blijven natuurlijk altijd mogelijk.

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen:

Contact

Heb je vragen neem gerust contact met mij op.