Dwangsom voor overtreden regels winkeltijden wet
Wanneer de eigenaar van een winkel zich niet houdt aan de wettelijk vastgelegde openingstijden, dan kan een gemeente in actie komen en een last onder dwangsom opleggen.
Openingstijden wettelijk bepaald
Openingstijden van winkels zijn wettelijk bepaald in de Winkeltijdenwet. Deze wet zegt dat gemeente zelf bepalen op welke dagen en welke openingstijden winkels open mogen zijn. Binnen de wettelijk vastgestelde uren zijn ondernemers grotendeels vrij om te bepalen wanneer ze de winkel openen. Bij overtreding van de regels kan de gemeente optreden en een sanctie opleggen.
In de Winkeltijdenwet is bijvoorbeeld vastgelegd dat winkels niet voor 6.00 uur en na 22.00 uur geopend mogen zijn. Ook op bijzondere dagen zoals nieuwjaarsdag, Hemelvaartsdag en eerste kerstdag gelden afwijkende regels.
Een voorbeeld uit de praktijk
Een pizzaleverancier bleef herhaaldelijk langer open dan afgesproken conform de Winkeltijdenwet. Dit leidde tot overlast in de omliggende wijk. De gemeente greep in door een dwangsom op te leggen. Wanneer de gemeente constateerde dat de afgesproken tijd overschreden werd moest de pizzaleverancier 750 euro betalen. Dit tot een maximum van 15.000 euro.
Overtreden van de regels
Wanneer winkels zich niet aan de regels houden en er sprake is van onwettig gedrag dan kan de gemeente een dwangsom opleggen. Een dwangsom is een zogenaamde reparatoire sanctie. Dit houdt in dat het doel van de sanctie is om een onrechtmatige situatie te beëindigen. Dit in tegenstelling tot een punitieve sanctie waarbij leed toegevoegd wordt door bijvoorbeeld een boete op te leggen.
Bij een last onder dwangsom krijg je een bepaalde termijn waarbinnen je een onrechtmatige situatie dient op te lossen. Is dit opgelost dan betaal je geen dwangsom. Doe je niks en blijft de situatie bestaan, dan dien je de dwangsom te betalen (dit noemen we ook wel het verbeuren van de dwangsom).
Onterechte dwangsom?
Heb je als winkelier het gevoel dat de gemeente jou ten onrechte een dwangsom heeft opgelegd? Je kunt officieel bezwaar indienen tegen die dwangsom. Hierin kun je aangeven waarom je het niet eens bent met de opgelegde dwangsom. De overheid zal dan op het bezwaar reageren.
Lees vooral ook: bezwaar maken tegen een dwangsom, zo doe je dat!
Belangrijk is dat je weet dat het indienen van bezwaar niet betekent dat je je niet meer hoeft te houden aan de voorwaarde die de gemeente stelt. Wil je dit goed organiseren, dan dien je een voorlopige voorziening te vragen bij de rechtbank. De rechter schat in hoe groot de kans is dat jij in je gelijk wordt gesteld met het bezwaar dat je hebt ingediend. Acht de rechter die kans aanwezig, dan wordt de beslissing geschorst en kun je rustig de reactie op het bezwaarschrift afwachten.
Advocaat inschakelen
Een advocaat inschakelen die je ondersteunt in dit juridische proces? Mijn naam is Joost Jaspers. Ik werkte jarenlang binnen de overheid en als advocaat. Ik help je voorkomen dat je beginnersfouten maakt die je simpelweg had kunnen voorkomen. Welke stap je ook wilt zetten, ik ken de weg en help je hier graag bij.
Gerelateerde informatie
Heb je deze artikelen al gelezen?
- Waar kun je een dwangsom voor krijgen?
- Verschil last onder dwangsom en last onder bestuursdwang
- Dwangsom voor geluidsoverlast
Contact
Joost Jaspers is, als advocaat, gespecialiseerd in overheidsrecht en Frans recht. Heb je vragen of wil je meer informatie, neem gerust contact op!