Dwangsom voor gebouwde dakkapel
Dwangsom
Joost Jaspers
Dwangsom
4 min

Dwangsom voor gebouwde dakkapel

4 min

Het bouwen of plaatsen van een dakkapel is vaak een logische stap om het woongenot te verbeteren. Een dakkapel zorgt immers voor meer lichtinval, een groot ruimtelijk effect en een aanzienlijke waardestijging van de woning. Het aanbrengen van een dakkapel kan op verschillende manieren en is vooral afhankelijk van het soort dak, de hellingshoek en de keuze voor het materiaal.

Het kan zijn dat een dakkapel in zijn geheel moet worden opgebouwd, maar het kan ook zijn dat een kant-en-klaar model de perfecte oplossing is. Ongeacht waar je voor kiest, informeer vooraf goed bij je gemeente en raadpleeg het omgevingsloket.

Vraag indien nodig een vergunning aan en begin niet zomaar met bouwen want voor je het weet ligt er een dwangsom of last onder bestuursdwang op de deurmat.

Dwangsom of last onder bestuursdwang

Het is super vervelend wanneer je een dwangsom opgelegd vanwege het (in de ogen van de overheidsinstelling) illegaal bouwen van een dakkapel. We leggen je uit wat een dwangsom of een last onder bestuursdwang betekent.

Een last onder bestuursdwang

Als het gaat over een dakkapel dan praten we over last onder bestuursdwang als het bouwen van de dakkapel wettelijk gezien niet is toegestaan. Een bestuursorgaan kan dan voor, tijdens of na de bouw een last onder bestuursdwang toezenden om ervoor te zorgen dat de staat van het dak in de oorspronkelijke situatie blijft of wordt teruggebracht naar de oude situatie.

In een last onder bestuursdwang wordt dus niet gesproken over een geld- of boetebedrag. Echter moet de omschrijving wel voldoen aan wettelijke kaders en heel duidelijk zijn in hetgeen wordt verwacht. Als je als eigenaar van een dakkapel besluit om de last onder bestuursdwang naast je neer te leggen en geen actie te ondernemen, dan is de kans groot dat de last onder bestuursdwang door een externe partij wordt uit gevoerd.

De dakkapel wordt dan verwijderd en het dak wordt teruggebracht naar de oude situatie. De kosten worden verhaalt op de overtreder, in dit geval dus de eigenaar van het dak.

Een dwangsom

De term dwangsom zegt het eigenlijk al. Heb je een dwangsom ontvangen, dan betekent dat dat je een som of bedrag moet betalen als je niet aan de voorwaarden voldoet. Het spreekt voor zich dat de omschrijving van de dwangsom moet voldoen aan de wettelijke kaders en dus heel precies moet omschrijven wat je moet doen om die dwangsom te voorkomen.

Heb je een dakkapel laten plaatsen en is er geen geldige vergunning aanwezig, dan kan de gemeente een dwangsom eisen. De dakkapel moet dan voor een bepaalde datum worden verwijderd, voldoe je daar niet aan, dan moet er een dwangsom worden betaald.

Heb je een dwangsom of last onder bestuursdwang ontvangen voor de bouw van een dakkapel?

Dakkapel plaatsen: wat zijn de regels

Ga je voor zekerheid, laat je dan goed informeren voordat je een dakkapel bestelt en op je woning laat aanbrengen. Ga hiervoor naar de website van de gemeente waar je woont. In veel gevallen stuurt deze website je door naar het omgevingsloket, maar het kan ook zijn dat je een SnelService vergunningsaanvraag kunt indienen.

In de welstandsnota van de gemeente staat uitgebreid omschreven aan welke uiterlijke eisen een woning, en dus ook een dakkapel, moet voldoen. Dit kan per gemeente verschillen. Ook als je zelf denkt dat je vergunningsvrij kunt bouwen is het gewoon verstandig om dit vooraf te controleren.

Dwangsom opgelegd vanwege bouw dakkapel, wat nu?

Heb je een dwangsom opgelegd gekregen voor de bouw van een dakkapel en ben je het oneens met de beslissing. Dan moet je meteen actie ondernemen. Dit klinkt een beetje kort door de bocht, maar het is niet verstandig om de dwangsom op de hoek van de keukentafel te leggen. In de dwangsom staat een datum. Voor die datum is het mogelijk om een bezwaar in te dienen en duidelijk schriftelijk uit te leggen waarom je zelf vindt dat de dakkapel moet blijven staan.

Een bezwaar indienen betekent in het kort dat de overheidsinstantie nog eens gaat kijken en nadenken over de situatie met behulp van het bezwaar dat je hebt ingediend. De opgelegde dwangsom blijft echter wel staan en wordt niet opgeschoven. Ben je het daar niet mee eens, of weet je niet goed waar je moet beginnen, neem dan meteen contact op een advocaat.

Door het inschakelen van een advocaat zorg je ervoor dat procedurefouten worden voorkomen en je meteen een goed en duidelijk omschreven bezwaar indient. Bovendien kan een advocaat je bijstaan als het bezwaar wordt afgewezen. Als geen ander is een advocaat op de hoogte van het recht om bezwaar te maken en de mogelijke stappen in het proces die daarop volgen.

Zie ook: Bezwaar maken tegen een dwangsom, hoe werkt dit?

Even voorstellen

Mijn naam is Joost Jaspers. Ik ben als advocaat gespecialiseerd in Frans Recht en overheidsrecht. Het betekent dat ik je kan helpen wanneer:

  • je een conflict hebt met de gemeente of een andere overheidsinstelling
  • je tegen juridische problemen aanloopt in Frankrijk en op zoek bent naar een specialist in Frans Recht.

Ik ben gevestigd als advocaat in Brabant, maar actief in heel Nederland. Vanuit mijn kantoor in Gilze-Rijen (tussen Tilburg en Breda) help ik met mijn klanten in heel Nederland (en steeds vaker ook in Frankrijk). Meestal werk ik op kantoor, maar communiceren kan via telefoon, e-mail of online. De moderne technieken stellen me in staat een beeld te krijgen van elke situatie in Nederland. Afspraken op locatie blijven natuurlijk altijd mogelijk.

Advocaat overheidsrecht

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen:

Contact

Heb je vragen neem gerust contact met mij op.

Categorieën