Illegaal gebouwde schuur of overkapping in de tuin (bouwen zonder vergunning)
Dwangsom
Joost Jaspers
Dwangsom
3 min

Illegaal gebouwde schuur of overkapping in de tuin (bouwen zonder vergunning)

3 min

Na lang sparen is het zo ver. Je kunt eigenlijk beginnen met de bouw van die langverwachte overkapping of schuur achterin je tuin. De juiste aannemer is gevonden en na veel geregel zijn ze eindelijk van start gegaan.

Net nu ze klaar zijn valt er ineens een brief op de deurmat. Je hebt geen vergunning aangevraagd, maar die bleek wel nodig te zijn. De gebouwde overkapping of schuur moet weg op last van een dwangsom. Erg vervelend natuurlijk! Wat kun je doen als dit het geval is?

Dwangsom of last onder bestuursdwang gekregen?

Allereerst is het van belang om te bepalen wat voor dwangsom je hebt gekregen. Is dit een normale dwangsom of een last onder bestuursdwang? Beide varianten kunnen worden opgelegd in het bovenstaande scenario. Bij een normale dwangsom zal de gemeente aangeven dat de schuur niet gebouwd is met benodigde vergunning.

Je zult hem dus volgens de gemeente weg moeten halen, omdat hij bijvoorbeeld niet op je eigen grond staat of te hoog is. Als je hem niet verwijdert of aanpast voor een bepaalde datum, dan gaat de dwangsom in werking. Je zult dan per dag dat de overtreding duurt een vooraf bepaald bedrag moeten betalen. Bij een last onder bestuursdwang lijken veel kenmerken op een normale dwangsom. Zo zul je ook een ultimatum krijgen om de schutting te verwijderen.

Het verschil zit hem echter in het proces nadat deze datum verstreken is. In plaats van een bedrag op te leggen die elke dag hoger wordt, zal de gemeente de schutting of overkapping zelf verwijderen. De kosten die dit met zich meebrengt zullen direct bij jou in rekening worden gebracht. Verwijder je de schutting of overkapping tijdig zelf? Dan is er in beide gevallen niks aan de hand.

Dwangsom voor Illegaal gebouwde schuur of overkapping

Bouwen met of zonder vergunning, wat zijn de regels?

In Nederland bestaan een hoop regels en uitzonderingen als het aankomt op vergunningsvrij bouwen. Het is dus van belang dat je jouw situatie goed bekijkt, zodat je achteraf niet voor verassingen komt te staan. Er zijn een paar vuistregels die je in elke situatie moet toepassen. Zo gelden de regels voor vergunningsvrij bouwen voor het hele land. Mag het van de overheid? Dan mag het ook bij jou.

Vergunningsvrij bouwen betekent niet regelvrij. In alle gevallen blijft het bouwbesluit van kracht. Woon je bijvoorbeeld in een monument? In een dergelijke situatie zitten er nog meer regels aan vergunningsvrij bouwen. Op het achtererfgebied mag vele malen meer dan aan het vooraanzicht. Bepaal dus altijd waar het achtererfgebied is, voordat je begint met uitbouwen.

Lees ook: Het bestemmingsplan: wat is het en hoe maak je bezwaar?

Oneens met de beslissing?

Een dwangsom vanuit de gemeente hoeft niet altijd correct te zijn. Kijk dus goed of de gemeente de dwangsom op een redelijke grond heeft bepaald. Als je erachter komt dat dit niet het geval is, dan moet je een bezwaar indienen. Eerst zul je jouw zienswijze door kunnen geven aan de overheidsinstantie. Dit is een soort van informeel in beroep gaan tegen de dwangsom.

Over het algemeen heb je twee tot vier weken de tijd om deze in te dienen. Als je jouw zienswijze hebt doorgegeven, zal de dwangsom heroverwogen worden. Aan de hand van jouw zienswijze wordt de dwangsom nogmaals besproken binnen het betreffende overheidsorgaan. Na deze heroverweging kan het zijn dat de dwangsom in zijn geheel vernietigd wordt.

Ook kan het zijn dat deze slechts gedeeltelijk in rekening wordt gebracht. In het geval dat dit niet gebeurt zal de dwangsom officieel bij je worden ingediend. Als dit het geval is dien je binnen zes weken officieel bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift moet formeel worden opgesteld en schriftelijk worden ingediend. Een zogenaamde bezwaarschriftencommissie zal over jouw bezwaarschrift een besluit moeten nemen.

Als er in jouw besluit mee wordt gegaan, heb je gelijk gekregen en vervalt de dwangsom. Is dit niet het geval, dan zal de dwangsom van kracht blijven. De enige route die je nog kunt bewandelen is die naar de rechtbank. Hier heb je meestal ook zes weken de tijd voor.

Lees ook: Dwangsom niet betalen? Dit zijn de gevolgen

Wanneer moet je professionele hulp zoeken?

Zowel bij het opstellen van jouw zienswijze, het bezwaarschrift of de gang naar de rechtbank kan professionele hulp bijzonder handig zijn. De kans dat je met een van deze varianten bekend bent is erg klein. Het is dan erg slim om iemand in te schakelen die hier bekend mee is. Samen met deze adviezen zal de kans van slagen vele malen groter zijn.

Even voorstellen

Mijn naam is Joost Jaspers. Ik ben als advocaat gespecialiseerd in Frans Recht en overheidsrecht. Het betekent dat ik je kan helpen wanneer:

  • je een conflict hebt met de gemeente of een andere overheidsinstelling
  • je tegen juridische problemen aanloopt in Frankrijk en op zoek bent naar een specialist in Frans Recht.

Ik ben gevestigd als advocaat in Brabant, maar actief in heel Nederland. Vanuit mijn kantoor in Gilze-Rijen (tussen Tilburg en Breda) help ik met mijn klanten in heel Nederland (en steeds vaker ook in Frankrijk). Meestal werk ik op kantoor, maar communiceren kan via telefoon, e-mail of online. De moderne technieken stellen me in staat een beeld te krijgen van elke situatie in Nederland. Afspraken op locatie blijven natuurlijk altijd mogelijk.

Advocaat overheidsrecht

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen:

Contact

Heb je vragen neem gerust contact met mij op.

Categorieën