Griffierecht bestuursrecht   

Griffierecht bestuursrecht   

Het bestuursrecht kent verschillende fasen. De hoofdregel is dat een bestuursorgaan eerst een primair besluit neemt. Als je het daarmee niet eens bent maak je daartegen bezwaar. Ben je het met de uitkomst in bezwaar niet eens dan kun je daartegen in beroep bij de rechtbank. Ben je het met de beslissing tegen de rechtbank niet eens, dan kun je in hoger beroep.

Wanneer is griffierecht actueel?

Voor de behandeling van een bezwaarschrift is geen griffierecht verschuldigd. In de fasen van beroep en hoger beroep moet je wel griffierecht betalen. Ook wanneer je een voorlopige voorziening bij de rechtbank vraagt ben je griffierecht verschuldigd. De hoogte van het griffierecht hangt af van verschillende factoren:
  • Ben je een rechtspersoon of een natuurlijk persoon
  • Het soort zaak
  • Ben je min- of onvermogend

Niet tijdig betalen

De sanctie op het niet of niet op tijd betalen van het griffierecht, is dat je zaak niet inhoudelijk behandeld wordt. Het beroep, hoger beroep of de voorlopige voorziening wordt dan niet-ontvankelijk verklaard. Daarmee verlies je dus de procedure. Als je de procedure wint, moet het griffierecht meestal door het bestuursorgaan worden terugbetaald.
Reactie plaatsen