Wat is de Algemene Plaatselijke Verordening (APV)

Wat is de Algemene Plaatselijke Verordening (APV)

De Algemene Plaatselijke Verordening ook wel afgekort als APV is een verordening die wordt opgesteld door de gemeente. In feite zijn het de regels die een gemeente plaatselijk opstelt. Het gaat om regels die ervoor zorgen dat de openbare orde en veiligheid soepel verlopen.Als burger dien jij je hier aan te houden. Bij een APV gaat het altijd om een plaatselijke verordening, wat betekent dat de regel alleen geldig is in een bepaald gebied. Dit gebied kan de gehele gemeente zijn maar ook een deel hiervan. Als het enkel om een bepaald deel van de gemeente gaat geeft de gemeente dit aan.

Waarom een APV?

Waarom zijn er Algemene Plaatselijke Verordeningen en wie bepaalt wat de regels zijn? De gemeentelijke wet maakt het mogelijk voor een gemeente een APV in te stellen. De procedure voor het opstellen van de Algemene Plaatselijke Verordening loopt via de gemeenteraad.

Uitvoering en handhaving

Wanneer de gemeenteraad de APV aanneemt, wat betekent dat ze met de APV instemmen, kan de Algemene Plaatselijke Verordening uitgevoerd en gehandhaafd worden binnen de gemeente. Het betekent dat de politie het recht krijgt om op te treden tegen hangjongeren, wildplassers en foutparkeerders bijvoorbeeld.Bij het maken van een APV wordt vaak een straf opgenomen in de tekst van de APV, dit maakt het mogelijk voor de gemeente om een straf te geven als iemand de APV niet naleeft.Wil je weten hoe het zit met de Algemene Plaatselijke Verordening voor jouw gemeente?

Voorbeelden van Algemene Plaatselijke Verordeningen

Voorbeeld van onderwerpen waarvoor een verordening wordt opgesteld zijn:
  • Betaald parkeren
  • Alcohol verbod
  • Samenscholingsverbod
  • Gebruik van vuurwerk
  • Opruimplicht (voor het opruimen van ontlasting van honden)

Veel voorkomende straffen bij overtreding

Bij een overtreding geeft de gemeente vaak een straf, deze straf is meestal een geldboete. De hoogte van de boete staat in de opgestelde verordening. De gemeente heeft tot op zekere hoogte vrijheid in het bepalen van het bedrag. Met nadruk zeggen we tot op zekere hoogte, aangezien de gemeente zich ook dient te houden aan de landelijke wetgeving. Een gemeente mag dus geen torenhoge boetes opleggen of gevangenisstraffen opleggen voor kleine overtredingen. Dit dient in verhouding te zijn.

Straf in de vorm van een dwangsom

In bepaalde gevallen kan de gemeente er ook voor kiezen om een dwangsom op te leggen. Een dwangsom is een voorbeeld van een reparatoire sanctie. Met een last onder dwangsom geeft de gemeente je de gelegenheid om een illegale situatie op te lossen. Los je de situatie op, dan hoef je de dwangsom niet te betalen. Laat je de situatie bestaan dan wordt de dwangsom verbeurd, wat betekent dat je wel moet betalen.

Even voorstellen

Mijn naam is Joost Jaspers. Ik ben als advocaat gespecialiseerd in Frans Recht en overheidsrecht. Het betekent dat ik je kan helpen wanneer:
  • je een conflict hebt met de gemeente of een andere overheidsinstelling
  • je tegen juridische problemen aanloopt in Frankrijk en op zoek bent naar een specialist in Frans Recht.
Ik ben gevestigd als advocaat in Brabant, maar actief in heel Nederland. Vanuit mijn kantoor in Gilze-Rijen (tussen Tilburg en Breda) help ik met mijn klanten in heel Nederland (en steeds vaker ook in Frankrijk). Meestal werk ik op kantoor, maar communiceren kan via telefoon, e-mail of online. De moderne technieken stellen me in staat een beeld te krijgen van elke situatie in Nederland. Afspraken op locatie blijven natuurlijk altijd mogelijk.

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen:

Contact

Heb je vragen neem gerust contact met mij op.
Gerard
Door

Gerard

op 05 Jun 2023

Mijn onderbuurman op begane grond (ik op 1 hoog pal boven hem) heeft een bewakingscamera geplaatst die ook mijn woning en mij filmt 24/7. Deze camera heeft een bewegingssensor en infrarood-functie zodat hij dag en nacht ook mij filmt. Wat te doen?

Reactie plaatsen