Verschil last onder dwangsom en last onder bestuursdwang
Dwangsom
Joost Jaspers
Dwangsom
2 min

Verschil last onder dwangsom en last onder bestuursdwang

2 min

Wat is het verschil tussen last onder dwangsom en last onder bestuursdwang. Hier vind je een praktische uitleg.

Last onder dwangsom

Een gemeente of overheidsinstelling mag jou een last onder dwangsom opleggen als je je niet aan bepaalde regels houdt. Stel dat je een schutting bouwt en deze blijkt deels op openbare grond te staan. Dit is dus geen grond van jou maar van de gemeente. Dan kan de gemeente je een last onder dwangsom opleggen.

Wat gebeurt is dat je een brief krijgt waarin je wordt gevraagd de schutting te verwijderen voor een bepaalde datum. Wanneer je dit niet tijdig doet dien je de dwangsom te betalen die de gemeente je oplegt.

Zie ook: waar kun je een dwangsom voor krijgen

Last onder bestuursdwang

Bij een last onder bestuursdwang rekent de gemeente de kosten van een bepaalde handeling door aan jou, als burger. Wanneer je de schutting niet tijdig verwijderd van de openbare grond dan verwijdert de gemeente deze zelf. De kosten voor het verwijderen van de schutting worden doorberekend aan jou.

Reparatoire sancties

Een last onder dwangsom en een last onder bestuursdwang zijn reparatoire sancties. Dat wil zeggen dat de sanctie erop gericht is om een onrechtmatige situatie te beëindigen.

De schutting op openbare grond is in dit geval de onrechtmatige situatie. De gemeente wil deze situatie beëindigen en legt je daarom een dwangsom op. Verwijder je de schutting dan betaal je de dwangsom niet. Laat je de schutting staan dan dien je de dwangsom of de kosten voor verwijdering te betalen.

Joost Jaspers, Advocaat Overheidsrecht

Zelf procederen tegen de gemeente is niet verstandig. In mijn praktijk gebeurt het (te) vaak dat mensen stuk lopen op het ambtelijk apparaat. Ze hebben geen juridische bagage en kennen de juiste ingangen niet. Daarnaast is het lastig om de consequenties van een bepaalde actie te overzien.

Hoe sneller je een advocaat inschakelt, hoe sneller je een oplossing hebt. Ik voorkom dat je de beginnersfouten maakt die anderen ook al gemaakt hebben.

Het bespaart simpelweg tijd en geld doordat we samen efficiënter werken en we de juiste ingangen gebruiken. Daarnaast bied ik je een overzicht van mogelijke consequenties en de te zetten stappen.

Bezwaar maken tegen een dwangsom

Je hebt altijd het recht om bezwaar te maken tegen een dwangsom van een bestuursorgaan. Dit proces verloopt altijd volgens dezelfde stappen:

Beroep tegen een dwangsom

Als de gemeente je geen gelijk geeft in het besluit op bezwaar dan kun je in beroep bij de rechtbank. Dit proces verloopt volgens de volgende stappen:

Hoger beroep

Als de rechtbank je geen gelijk geeft, kun je in hoger beroep. Afhankelijk van het soort besluit bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State of de Centrale Raad van Beroep. Dit proces verloopt volgens de volgende stappen:

  • indienen hoger beroepschrift
  • mondelinge behandeling
  • uitspraak

Voorlopige voorziening

In elke fase – bezwaar, beroep of hoger beroep – loopt het besluit gewoon door. Om dat tegen te houden kun je de gemeente vragen het besluit te schorsen of je vraagt een voorlopige voorziening aan. Bij wie is afhankelijk van de fase:

  • bezwaar, dan ga je naar de rechtbank waar je later ook in beroep kunt
  • beroep, dan vraag je de voorlopige voorziening bij diezelfde rechtbank aan
  • hoger beroep, dan vraag je de voorlopige voorziening aan bij de hoger beroepsinstantie

Zie ook: bezwaar maken tegen een dwangsom?

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Contact

Joost Jaspers is gespecialiseerd als advocaat in overheidsrecht en Frans recht. Heb je vragen of wil je meer informatie, neem gerust contact op!

Categorieën