Wat is publieksrecht?

Wat is publiekrecht?

In het Nederlands recht onderscheiden we diverse rechtsgebieden. Ieder rechtsgebied valt onder één van de twee rechtsvormen: het privaatrecht of het publiekrecht. Op deze pagina lees je meer over het publiekrecht. Zo geven we niet alleen een korte beschrijving van deze rechtsvorm, maar lees je bovendien wat er onder het publiekrecht valt. Ook leggen we kort het verschil tussen privaatrecht en publiekrecht uit.

Wat is publiekrecht?

Onder het publiekrecht vallen alle zaken tussen burgers of bedrijven en de overheid. In een rechtszaak die onder het publiekrecht valt, is de overheid altijd een partij. Een voorbeeld van een zaak in het publiekrecht is een zaak met een verdachte van een ernstige verkeersovertreding.

Wat valt er onder publiekrecht?

Onder het publiekrecht vallen diverse rechtsgebieden. We onderscheiden het Bestuursrecht, het Strafrecht, het Belastingrecht en het Staatsrecht.

Het Bestuursrecht

Het Bestuursrecht bevat alle afspraken die betrekking hebben op de besturing van ons land. Het Bestuursrecht geeft bijvoorbeeld aan welke bevoegdheden de Eerste Kamer en Tweede Kamer hebben, maar ook welke bevoegdheden burgemeesters in ons land hebben.

Het Strafrecht

Het Strafrecht is misschien wel het bekendste rechtsgebied binnen het publiekrecht. Je krijgt met dit rechtsgebied te maken als je je niet houdt aan de wetten en regels die in ons land gelden. In dit geval krijg je een gepaste straf, die door de rechter wordt opgelegd. Onder het Strafrecht vallen zaken als overvallen, fraude en moord.

Het Belastingrecht

Het Belastingrecht wordt ook wel het Fiscaal Recht genoemd. Dit rechtsgebied heeft betrekking op het betalen van belasting en alles wat daarbij komt kijken. Heb je bijvoorbeeld te weinig belasting betaald en ontstaat er hierdoor een juridisch conflict met de Belastingdienst? Dan valt dit onder het publiekrecht en in het specifiek onder het Belastingrecht. Hetzelfde geldt voor bedrijven die te weinig belasting hebben betaald of hier verkeerd mee zijn omgegaan.

Het Staatsrecht

Het Staatsrecht omvat alle regels en wetten die betrekking hebben op de organisatie van de Staat, ofwel het Rijk. In het Staatsrecht zijn bijvoorbeeld regels opgenomen over de vrijheid van meningsuiting en de democratie. De Grondwet is een van de bekendste onderdelen van het Staatsrecht.

Verschil met privaatrecht

Het belangrijkste verschil tussen het publiekrecht en het privaatrecht, is dat de overheid geen partij is in het privaatrecht. Een zaak in het privaatrecht is altijd tussen burgers onderling of tussen burgers en bedrijven. Ben je bijvoorbeeld in conflict met je werkgever? Dan valt deze zaak onder het privaatrecht.

Ga je scheiden met je partner en ontstaat hierdoor een juridisch conflict, dan is dit ook een zaak voor het privaatrecht. Alleen als de overheid een partij is in een rechtszaak, spreken we van publiekrecht.

Even voorstellen

Mijn naam is Joost Jaspers. Ik ben als advocaat gespecialiseerd in Frans Recht en overheidsrecht. Het betekent dat ik je kan helpen wanneer:
  • je een conflict hebt met de gemeente of een andere overheidsinstelling
  • je tegen juridische problemen aanloopt in Frankrijk en op zoek bent naar een specialist in Frans Recht.
Ik help je bij:Ik ben gevestigd als advocaat in Brabant, maar actief in heel Nederland. Vanuit mijn kantoor in Gilze-Rijen (tussen Tilburg en Breda) help ik met mijn klanten in heel Nederland (en steeds vaker ook in Frankrijk). Meestal werk ik op kantoor, maar communiceren kan via telefoon, e-mail of online. De moderne technieken stellen me in staat een beeld te krijgen van elke situatie in Nederland. Afspraken op locatie blijven natuurlijk altijd mogelijk.
Advocaat overheidsrecht

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen:

Contact

Heb je vragen neem gerust contact met mij op.