Dwangsom niet tijdig beslissen

Dwangsom niet tijdig beslissen

Het komt helaas geregeld voor dat een bestuursorgaan zich niet houdt aan de beslistermijn die geldt voor het nemen van besluiten. Een van de mogelijkheden die je dan hebt als belanghebbende is het aanvragen van een dwangsom wegens het niet-tijdig beslissen.

Brief aan het bestuursorgaan

In zo’n geval stuur je een brief aan het bestuursorgaan, bijvoorbeeld burgemeester en wethouders van een gemeente, dat je op een bepaalde datum een aanvraag hebt ingediend. Daarbij vermeld je dat het bestuursorgaan niet binnen de geldende termijn heeft beslist.

In gebreke stellen

Vervolgens stel je het bestuursorgaan in gebreke. De overheid heeft dan twee weken de tijd om alsnog een beslissing te nemen. Als dat niet gebeurt verbeurt de overheid automatisch dwangsommen.

Dwangsom

Als de dwangsom gaat lopen gaat het om de volgende bedragen:
  • € 20 per dag voor de eerste 2 weken;
  • € 30 per dag voor de volgende 2 weken;
  • € 40 per dag voor de overige dagen.
De dwangsom loopt uiterlijk 42 dagen en bedraagt maximaal € 1260. De dwangsomprocedure is niet bij alle vormen van besluiten mogelijk.In plaats van een dwangsom eisen is het ook mogelijk om een besluit af te dwingen bij de bestuursrechter. Dat kan ook als na het verbeuren van de maximale dwangsom, er nog geen besluit is genomen.

Even voorstellen

Mijn naam is Joost Jaspers. Ik ben als advocaat gespecialiseerd in Frans Recht en overheidsrecht. Het betekent dat ik je kan helpen wanneer:
  • je een conflict hebt met de gemeente of een andere overheidsinstelling
  • je tegen juridische problemen aanloopt in Frankrijk en op zoek bent naar een specialist in Frans Recht.
Ik ben gevestigd als advocaat in Brabant, maar actief in heel Nederland. Vanuit mijn kantoor in Gilze-Rijen (tussen Tilburg en Breda) help ik met mijn klanten in heel Nederland (en steeds vaker ook in Frankrijk). Meestal werk ik op kantoor, maar communiceren kan via telefoon, e-mail of online. De moderne technieken stellen me in staat een beeld te krijgen van elke situatie in Nederland. Afspraken op locatie blijven natuurlijk altijd mogelijk.

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen:

Contact

Heb je vragen neem gerust contact met mij op.
Reactie plaatsen